'Stad gunt Robodock geen plek'

Het alternatieve festival Robodock houdt voorlopig op te bestaan. Begin juni is de laatste editie op de plek waar het internationaal geroemde festival begon: het ADM-terrein in het Westelijke Havengebied.

De opening van het Robodock Festival in 2004. Beeld ANp
De opening van het Robodock Festival in 2004.Beeld ANp

Dat laat Maik ter Veer, de drijvende kracht en initiatiefnemer van Robodock, weten. 'Het is uniek wat voor spektakel de kunstenaars tijdens Robodock maken van restmateriaal en schroot, maar we voelen ons niet meer welkom in de stad. Amsterdam is vertrut.'

Robodock, bekend van rauwe en mysterieuze acts en performances, veelal vergezeld van industriële geluiden en veel vuur, is sinds 1998 van een klein informeel festival voor een alternatief publiek uitgegroeid tot een internationaal gewaardeerd evenement waar tienduizenden bezoekers op afkomen.

Het hoogtepunt was de tiende Robodock in 2007, op de NDSM-werf in Noord, toen het festival zichzelf in spektakel en bezoekersaantallen leek te overstijgen. Maar door verschillende conflicten met, en niet nagekomen beloften van steeds wisselende directeuren van Kinetisch Noord, dat de Scheepsbouwloods op de NDSM-werf beheert, houdt Ter Veer het voor gezien.

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden