Stad duurder, maar nog niet duur

De belastingverhoging is volgens de Dienst Belastingen nodig om de gestegen kosten van de stadsreiniging te betalen. Foto ANP

AMSTERDAM - Amsterdammers moeten dit jaar fors meer betalen aan woonlasten: 2,9 procent. Bijna nergens stijgen de lasten zo sterk. Toch is ook dan de stad nog steeds niet duur.

De verschillen tussen stadsdelen zijn groot: vooral inwoners van Osdorp, Westerpark en Oud-Zuid zullen onaangenaam verrast zijn als de groene envelop deze maand weer op de deurmat ploft.

Dat blijkt uit cijfers van de gemeentelijke Dienst Belastingen en het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen. Landelijk stijgen de woonlasten in 2011 met 1,3 procent.

De woonlasten zijn het totaal van de onroerendezaakbelasting (ozb) de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. De boosdoener is vooral de afvalstoffenheffing: met gemiddeld 347,17 euro per huishouden is Amsterdam de op één na duurste grote stad van Nederland. Alleen Groningers betalen iets meer.

Verschillen zijn aanzienlijk
Opnieuw zijn de verschillen tussen de stadsdelen aanzienlijk: koplopers zijn Oud-Zuid met 359 euro per meerpersoonshuishouden, Zuidoost (€ 357,84) en Noord (€ 356,60). Centrum is met € 303,60 goedkoop, net als het dunbevolkte en rechtstreeks door het stadhuis bestuurde Westpoort (€ 256,56), het enige stadsdeel waar de reinigingsbelasting niet stijgt in 2011.

De stijging is vooral groot in fusiestadsdelen. Bewoners van Osdorp bijvoorbeeld gaan 14,4 procent meer betalen, doordat ze hetzelfde tarief moeten gaan betalen als alle andere bewoners van het nieuwe stadsdeel Nieuw-West. Op dezelfde manier zijn inwoners van Westerpark 9,6 procent meer kwijt nu ze deel uitmaken van West, en betaalt Oud-Zuid na een verhoging van 8,4 procent hetzelfde als de buren in het voormalige Zuideramstel.

Volgens een woordvoerder van de Dienst Belastingen is het gemeentelijk beleid de woonlasten overal in de stad zoveel mogelijk op hetzelfde niveau te krijgen, maar is het aan de stadsdelen de hoogte van de heffing te bepalen.

''Per stadsdeel zijn er verschillen in de manier waarop vuil wordt opgehaald, en in de kosten daarvan. Daarnaast is het ene stadsdeel vuiler dan het andere. Als mensen vaak rommel op straat gooien of hun afval te vroeg buiten zetten, moet er vaker worden schoongemaakt.''

De belastingverhoging is volgens de Dienst Belastingen nodig om de gestegen kosten van de stadsreiniging te betalen.

Ondanks de stijging betalen Amsterdammers nog steeds geen hoge woonlasten.

Het ozb-tarief is met 0,055899 procent het laagste van de 35 grootste steden, en de rioolheffing is met 147 euro nauwelijks gestegen en keurig gemiddeld. Met een gemiddelde aanslag van 633,59 euro zit Amsterdam precies op het landelijke gemiddelde. (JASPER KARMAN)

Belastinggids voor Amsterdamse particulieren
Belastinggids voor Amsterdamse ondernemers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden