Stad dringt minima polis op

AMSTERDAM - Bijna 88.000 Amsterdammers met een minimuminkomen betalen volgend jaar 120 euro meer voor hun zorgpolis, om af te zijn van het nieuwe eigen risico van 150 euro.Per saldo zijn zij in het beste geval dus dertig euro op jaarbasis voordeliger uit. Zij betalen vanaf 1 januari ongeveer 10 euro per maand bovenop hun basispremie voor de zorgpolis. Het kabinet legt met ingang van volgend jaar dit eigen risico op aan alle volwassen Nederlanders.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft de gemeenten onlangs toestemming gegeven het eigen risico voor hun minima te herverzekeren in de collectieve zorgpolis.

De extra premie van een tientje per maand komt in feite neer op een afbetalingsregeling vooraf. Het overgrote deel van de minima zal naar verwachting volgend jaar zo veel zorgkosten maken, dat zij de volle 150 euro eigen risico voor de kiezen krijgen.

Voor minima die volgend jaar geen ziektekosten maken, betekent de verplichte herverzekering evenwel een achteruitgang van 120 euro. Het collectieve verzekeringscontract dat de gemeente Amsterdam hierover heeft gesloten met verzekeraar Agis, is immers verplichtend.

Het kiezen van een andere verzekeraar biedt geen soelaas voor deze groep. De zorgpolis van de gemeente is nog altijd goedkoper dan die bij andere verzekeraars.

Gemeentevoorlichter Arthur Zielhorst vindt niet dat de gemeente bevoogdend optreedt met deze afbetalingsregeling. ''Voor de minima is een bedrag ineens van 150 euro heel veel. Dat kunnen ze vaak niet betalen. Eén keer een bezoekje aan de dokter die medicijnen voorschrijft en je gaat al over dat bedrag heen.''

''Wij hebben hiertoe besloten om te voorkomen dat mensen in de schulden raken. Verder willen wij voorkomen dat mensen zorg gaan mijden, omdat zij bang zijn het eigen risico niet te kunnen betalen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden