Stad dokt 12,5 mln voor bouwput

Het geplande nieuwe stadsdeelkantoor van Oud-West zorgt al jaren voor tumult. Stadsdeelvoorzitter Hans Weevers moest vorig jaar aftreden, zijn opvolger Bouwe Olij (foto) trok de stekker uit het project. Foto ANP Beeld
Het geplande nieuwe stadsdeelkantoor van Oud-West zorgt al jaren voor tumult. Stadsdeelvoorzitter Hans Weevers moest vorig jaar aftreden, zijn opvolger Bouwe Olij (foto) trok de stekker uit het project. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam betaalt 12,5 miljoen euro voor een nieuw stadsdeelkantoor, dat nooit gebouwd zal worden. Volgens een tot nog toe geheim gehouden afspraak draait de gemeente op voor de kosten van de bouwput van het stadsdeelkantoor van Oud-West.

Het stadsdeel zal volgens die afspraak het huidige stadsdeelkantoor in de Kwakersstraat voor 15,6 miljoen euro aan de gemeente verkopen. Oud-West heeft dat kantoor volgend jaar niet meer nodig, omdat het dan opgaat in het nieuw te formeren stadsdeel West.

Het grootste gedeelte van de opbrengst van de verkoop zal Oud-West evenwel moeten gebruiken om de bouwkosten voor het geplande nieuwe stadskantoor te betalen, dat naast het complex zou komen.

De afspraak tussen stadsdeel en gemeente was al eerder gemaakt, maar tot nog toe niet openbaargemaakt. Wethouder Maarten van Poelgeest maakte de deal, kennelijk per ongeluk, bekend aan de gemeenteraad.

Inmiddels is gebleken dat de bouw van het stadsdeelkantoor - waarvoor alleen de fundamenten zijn gelegd - tot nu toe al 12,5 miljoen euro heeft gekost; 7,5 miljoen meer dan stadsdeelvoorzitter Bouwe Olij vorig jaar in Het Parool meldde. Met dit geld worden reeds verrichte bouwwerkzaamheden betaald en werd het contract met de aannemer afgekocht.

Het geplande nieuwe stadsdeelkantoor van Oud-West zorgt al jaren voor tumult. Vorig jaar trad stadsdeelvoorzitter Hans Weevers af, toen bleek dat de kosten van het bouwproject de pan uit rezen.

Zijn opvolger Bouwe Olij, trok kort na zijn aantreden de stekker uit het project. De eerste heipalen stonden toen echter al in de grond.

De deal met de gemeente is 'veruit de best mogelijke afwikkeling van dit project', aldus Olij. ''Als we door waren gegaan met bouwen, hadden we miljoenen extra verloren.''

Voor het vrijgekomen bouwkavel op de Bilderdijkkade is inmiddels een nieuwe bestemming gevonden: op de plaats waar het stadsdeelkantoor zou verrijzen, zullen woningen worden gebouwd. (ERIC VAN DEN BERG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden