Stad de komende tijd in de ban van dwarrelende iepenzaadjes

Elke lente strooien 75.000 iepen hun miljarden zaadjes uit over Amsterdam en de stad viert deze lentesneeuw met een festival: Springsnow.

Kinderen spelen met enorme hoeveelheden zaadjes van de iepBeeld Het Parool

Het gesodemieter is de afgelopen week langzaamaan al begonnen en zal de komende weken in alle hevigheid losbarsten: de flinterdunne schilfertjes, iepencentjes, bedekken de grachten, kruipen in portieken en houden zich op tussen de fietsenrekken - om nog maar te zwijgen van de klonterige bedoening als het eenmaal hard geregend heeft. De komende tijd ontkomt niemand aan de iepenzaadjes.

Ode
Maar een plaag? Laat het de initiatiefnemers van Springsnow - of in mooier Nederlands: Lentesneeuw - niet horen. Zij zien in het jaarlijks terugkerende natuurverschijnsel een ode aan de lente en de iep.

Het festival moet van 21 april tot 21 mei met verschillende activiteiten iedereen in de ban brengen van de strooiende iep.

Zo is de iepentocht door de stad een van de hoogtepunten: wandel via de markantste iep (de Tolhuisiep uit 1905 in Noord), langs de hoogste iep (de Hollandse iep in de binnentuin van de Oudemanhuispoort stamt uit 1895 meet 35 meter) naar de leukste iepenstraat (de Czaar Peterstraat in Oost). De route is in kaart gebracht.

Iepenconfetti
Dit jaar worden ook de bijzondere iepen in het Amsterdamse Bos extra in het zonnetje gezet. Zeker bij de hoofdingang van het bos verwacht men een ware iepenconfetti. Voorheen liep hier de iepenlaan. Sinds de komst van een parkeerplaats herinneren een aantal grote, oudere iepen en hun dwarrelende vruchtjes daar nog aan.

Het volledige programma van het festival is online te zien. De sneeuw van iepenzaadjes zal de komende zes weken onafgebroken lang vallen. Voor sommige Amsterdammers kan het voelen alsof er geen eind komt aan het fenomeen. Dat is niet zo gek want Amsterdam heeft 32 soorten iepen, 75.000 bomen in totaal, die allemaal hun eigen moment zoeken om hun zaden te lozen. Met die informatie in het achterhoofd is het beter van de nood een deugd te maken en de zaadjes van de iep in de armen te sluiten.

Voorafgaand aan de lentesneeuw staan de iepen - in dit geval langs de gracht - volop in bloeiBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden