Update

Stad danst voor Michael Jackson

Het Museumplein gevuld met ongeveer duizend zojuist 'opgeleide' dansers. Foto Amaury Miller Beeld
Het Museumplein gevuld met ongeveer duizend zojuist 'opgeleide' dansers. Foto Amaury Miller

In een paar dagen was het rond: een serietje korte, maar grootse dansshows op straat ter ere van Michael Jackson. Leve Twitter, Hyves en Facebook.

'Facial expression is everything," schreeuwt een professionele danser onder een brug in het Vondelpark. Ze legt de danspasjes nog een keer uit en zet de muziek van Thriller opnieuw in. Met een ritmische nonchalance bewegen de dansers zich voort op het nummer van Michael Jackson. Normaliter is de brug over het Vondelpark een schuilplek tegen de regen voor fietsers en voetgangers, nu oefenen honderden fans en bewonderaars van Jackson er danspasjes. Over een paar uur overvallen ze verschillende plekken in de stad 'spontaan' met de dans.

De overleden zanger/danser kreeg zondag een massaeerbetoon in de vorm van een flash mob. Op Museumplein, Leidseplein en een brug over de Keizersgracht begonnen zo'n duizend fans tegelijk te dansen op de muziek van Thriller.

Debby Distelblom (15) en Charlotte Out (19) dringen zich bij de oefening door een haag van toeschouwers om zich aan te sluiten. Op internet lazen ze over de actie en zagen ze het filmpje uit het Zweedse Stockholm, waar de King of Pop eerder deze maand al werd geëerd met een flash mob. "Jackson is toch voor heel veel de basis geweest in het dansen," zegt Out. Distelblom: "Op internet werd iedereen uitgenodigd; waarom niet, dachten we."

Het tweetal krijgt een teacher toegewezen die de danspasjes moet overbrengen. Met vijftig anderen staan ze even later driftig te dansen. "Kunnen we het nog één keer heel langzaam doen?" roept Willem van Putten (31) na een paar keer oefenen naar de leraar. Ook Van Putten vernam van de actie via het internet. "Ik kreeg een berichtje op Facebook, zag het filmpje uit Stockholm en heb me opgegeven."

Het is de kern van de flash mob; via internet ergens afspreken om daarna iets opmerkelijks te doen. De Ierse Isabelle O'Kane (29), consulent in new mediamarketing, kwam op het idee door het filmpje uit Stockholm. "Via Twitter, Facebook en Hyves werden oproepen geplaatst."

Zo kwam ze ook in contact met professionele dansers; de actie stond in een paar dagen. "Het is ongelooflijk hoeveel mensen er zijn gekomen," zegt Anemoon Schepel (31), een vriendin van O'Kane die hielp organiseren.

Even na half vijf trekken zo'n duizend vers opgeleide dansers het Vondelpark uit. Ze verzamelen zich op het Museumplein. Het valt op dat er iets staat te gebeuren, waardoor de flash mob een uur later bijna geen verrassing meer is. Door de stevige wind is de muziek op veel plekken niet te horen. Toch is het eerbetoon groots. Eén van de professionele dansers zet in, waarna de vers opgeleide dansers inhaken.

"Het viel wat tegen," zegt Schepel even later op de fiets. Ze is op weg naar de tweede locatie: de brug over de Keizersgracht bij de Leidsegracht. Maar, voegt ze er opgewekt aan toe: "We hebben nog een kans."

De grote stoet dansers trekt ondertussen lopend naar de brug, met op het Leidseplein een tussenstop met een kort optreden. Bij de brug is de groep even later flink uitgedund, maar dat maakt de actie er niet minder spectaculair om. De muziek wordt ingezet, de dansers beginnen aan hun pasjes. Een applaus volgt.

Aan de brug wordt een bos bloemen vastgemaakt, met een kaartje. 'R.I.P. Michael. Love, Flash Amsterdam. 19 july.' (JEFF PINKSTER)

Foto Amaury Miller, website: www.amaurymiller.nl

Op diverse plekken in Amsterdam hebben fans van Michael Jackson een zogeheten flashmob gehouden. Foto ANP Beeld
Op diverse plekken in Amsterdam hebben fans van Michael Jackson een zogeheten flashmob gehouden. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden