Stad bouwt komende tijd tientallen nieuwe scholen

De gemeente bouwt de komende jaren 40 tot 50 nieuwe basisschoolgebouwen en 8 tot 10 nieuwe middelbare schoolgebouwen. Vooral in gebieden waar nieuwe woningen worden gebouwd, komen nieuwe scholen te staan.

Ook op Zeeburgereiland bouwt de gemeente aan nieuwe schoolgebouwen Beeld Floris Lok
Ook op Zeeburgereiland bouwt de gemeente aan nieuwe schoolgebouwenBeeld Floris Lok

Dat staat in het integraal huisvestings plan (ihp) van de gemeente die naar aanleiding van de bouw van 50.000 woningen in de stad is geactualiseerd.

Door de stijgende vraag onder expats komen er ook een tweede openbare internationale school (naast het bestaande AICS) en nog een internationale privéschool in de stad.

Sloterdijk
In nieuwe woongebieden komen vooral basisscholen te staan, omdat het de bedoeling is dat kinderen in hun eigen buurt naar school kunnen. Zo worden er behalve 7000 woningen in het NDSM-gebied in Noord vanaf 2023 ook drie nieuwe basisscholen gebouwd. Rond Sloterdijk (7500 woningen) komen vanaf 2020 vier nieuwe basisscholen en een nieuwe middelbare school.

Bij Overamstel (10.000 woningen) worden vanaf 2020 maar liefst twee middelbare scholen en vier basisscholen verwacht. Ook onder meer het Schinkelkwartier krijgt vier nieuwe basisscholen en rondom IJburg komen er twee nieuwe middelbare scholen en een paar basisscholen. Het Marineterrein krijgt een middelbare school, net als de Sluisbuurt.

Krimp
Behalve gebieden die groeien, zijn er ook delen van de stad waar het aantal kinderen juist afneemt. Gezinnen vertrekken uit de stad, waardoor sommige scholen juist te maken krijgen met krimp. Op dit moment zijn er 48 basisscholen onder de opheffingsnorm van 194 leerlingen.

De gemeente wil dat schoolbesturen gezamenlijk tot een voorstel komen om kleine, kwetsbare scholen te sluiten, te verhuizen of samen te voegen. Schoolbesturen zijn daar over het algemeen huiverig voor.

De gemeente verwacht dat het aantal basisschoolleerlingen de komende jaren afneemt, om vanaf 2023 weer te gaan stijgen tot rond 68.000 leerlingen in 2032.

Gezond schoolgebouw
Het voortgezet onderwijs verwacht een lichte stijging in de komende zestien jaar. De totale investering van de gemeente voor de periode 2018-2022 komt neer op € 830,2 miljoen euro - dat gaat naar nieuwbouw, renovatie en verhuizing van scholen, de bouw van gymzalen en het renoveren van scholen tot 'gezond schoolgebouw.'

De gemeente is verantwoordelijk voor de gebouwen en schoolpleinen van scholen, de financiering voor het personeel en de school zelf komt van het Rijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden