Stad bouwt 1000 woningen voor studenten en statushouders

Amsterdam gaat vier grote complexen bouwen waarin in totaal duizend erkende vluchtelingen en studenten komen te wonen, voornamelijk in Oost. Naar nog eens vier plekken wordt nader onderzoek gedaan.

Michiel Couzy
De Daguerrestraat op IJburg, één van de vier locaties waarin een complex komt Beeld Floris Lok
De Daguerrestraat op IJburg, één van de vier locaties waarin een complex komtBeeld Floris Lok

De gemeente maakt woensdag drie van de vier locaties bekend: Van Lohuizenlaan in Oost, vlakbij The Harbour Club, Daguerrestraat op IJburg en het trainingsveld van Zeeburgia aan de Kruislaan. Over de vierde plek wordt nog gesproken.

Omwonenden ontvangen een brief van de gemeente, die ook bewonersavonden organiseert.

Tijdelijke nieuwbouw
Op de uitgekozen plekken verrijzen complexen van vier of vijf bouwlagen, met daarin in totaal duizend woningen van 21 vierkante meter. De helft hiervan gaat naar vluchtelingen die de asielprocedure met succes hebben afgerond en in Nederland mogen blijven, de zogenoemde statushouders. De overige vijfhonderd zijn bestemd voor studenten. Oplevering staat gepland voor juni 2017. De nieuwbouw is in principe tijdelijk en bedoeld voor een periode van tien jaar.

Momenteel is een vergelijkbaar complex al in aanbouw in Riekerhaven, waar komende zomer 560 jongeren gaan wonen, waarvan de helft erkend vluchteling is.

De gemeente onderzoekt momenteel nog vier plekken voor dit soort nieuwbouw en zal nog voor de zomervakantie met een voorstel komen.

Kwetsbare groepen
Amsterdam heeft de opgave om dit jaar 2400 statushouders aan onderdak te helpen. Dat is 2,5 keer zoveel als vorig jaar. Hiervoor zijn 1600 extra woningen nodig. Voor de komende drie jaar wil de gemeente in totaal 9900 woningen beschikbaar stellen voor alle kwetsbare groepen, onder wie erkende vluchtelingen en daklozen.

De corporaties stellen hiervoor 30 procent beschikbaar van de sociale huurwoningen die vrijkomen, maar dit is te weinig. Extra woningen zijn dus nodig. De stad staat erop dat de vluchtelingen verspreid over de stad gaan wonen en mengen met andere Amsterdammers.

Naast deze vier grote wooncomplexen, bouwt corporatie De Alliantie 114 huizen op de Louwesweg, bij het voormalige ACTA-gebouw, waarvan de helft is gereserveerd voor statushouders. Ook deze woningen zijn in principe bedoeld voor tien jaar.

Containers
Op het NDSM-terrein in Noord staan al enige tijd containerwoningen voor studenten. Hiervan blijven 250 containers langer staan, tot uiterlijk 2020. Vrijkomende woningen, maximaal 125, worden toegewezen aan erkende vluchtelingen.

Omdat de huisvesting van vluchtelingen druk veroorzaak op de sociale woningmarkt, zullen corporaties versneld vijfhonderd betaalbare huurwoningen realiseren op vijf plekken in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. De bouw hiervan start eind dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden