Stad blijft in de ban van vermiste Gijs Thio

Een fietsverhuurbedrijf fietst rond in de stad met een bord achter de fiets met daarop een foto van Gijs Thio, de man die sinds 1 week vermist wordt. Foto © Jean-Pierre Jans Beeld
Een fietsverhuurbedrijf fietst rond in de stad met een bord achter de fiets met daarop een foto van Gijs Thio, de man die sinds 1 week vermist wordt. Foto © Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Amsterdam is in de ban van de vermiste Gijs Thio. De 40-jarige wijnhandelaar verdween in de vroege ochtend van zaterdag 26 februari. Sindsdien zetten zijn vrienden en familie alle mogelijke middelen in om de man te vinden. De politie heeft inmiddels al zijn sporen nagelopen. Die hebben niets opgeleverd, aldus een woordvoerster.

Via social media vragen Thio's vrienden aandacht voor de verdwijning. Inmiddels volgen bijna tweeduizend mensen een speciale pagina hierover op Facebook. Tal van ideeën worden geopperd om Thio te vinden en menigeen biedt zijn hulp aan. Via Twitter zijn bekende Nederlanders benaderd om aandacht voor de vermissing te vragen bij hun vaak duizenden volgers.

Door de hele stad hangen posters en worden flyers verspreid. Volgens Gilles van der Loo, een vriend van Thio, zetten vele instanties zich in voor de zaak. Zo kijken onder anderen parkeercontroleurs, taxichauffeurs en de medewerkers van de gemeentereiniging naar hem uit. Fietstaxi's rijden rond met een poster van de vermiste man achterop en uitgeverij Boomerang verspreidt flyers in zijn kaartenrekken.

Volgens de politiezegsvrouw is de grootscheepse manier waarop aandacht wordt gevraagd voor de vermissing redelijk uniek. Hoewel de politie normaal gesproken niet zo snel groot alarm slaat bij vermissingen van volwassen personen, leidde de enorme ongerustheid bij de familie en vrienden ertoe dat dat nu wel gebeurde op de maandag na zijn verdwijning. Vier rechercheurs houden zich bezig met de zaak. Dat is een flink aantal voor dit soort zaken, aldus de zegsvrouw.

De politie speurde naar Thio in het water en vanuit een helikopter. Ook werd bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol nagegaan of hij een vliegtuig heeft genomen. Enkele uren nadat hij voor het laatst is gezien in het Amsterdamse restaurant Toscanini, stopte zijn telefoon met het uitzenden van signalen en er is geen geld meer opgenomen met zijn bankpas. Thio's fiets is wel gevonden.

Op dit moment ligt het onderzoek vrijwel stil. ''We snakken naar nieuwe informatie'', zei de woordvoerster. De vrees dat hij niet meer in leven is, wordt volgens haar met de dag groter. Volgens Van der Loo is er geen aanleiding te denken dat hij een einde aan zijn leven heeft gemaakt of uit vrije wil is vertrokken. (ANP)

Foto Jean-Pierre Jans
Jeanpierrejans.nl

Gijs Thio Beeld
Gijs Thio

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden