Stad aan zet in belastingzaak

DEN HAAG - Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) geeft de gemeente nog eenmaal de kans om belasting te betalen voor de gedupeerde bewoners van het Bos en Lommerplein. Anders krijgen die bewoners de rekening zelf.Dat bleek tijdens een debat tussen De Jager (CDA) en de Tweede Kamer.

De bewoners van het Bos en Lommerplein hebben vorig jaar (naast een vergoeding voor geleden schade) gedurende bijna drie maanden van de gemeente een daggeldvergoeding gekregen omdat zij hun huizen moesten verlaten wegens instortingsgevaar. Volgens de gemeente was dat bedrag niet belast, maar de belastingdienst dacht daar heel anders over: huishoudens werden aangeslagen voor zeshonderd tot achttienhonderd euro.

De Tweede Kamer hoopte dat de staatssecretaris het advies van de parlementair advocaat zou volgen en dat hij de schuld van de bewoners alsnog kwijt zou schelden. De Jager voelde daar niets voor, omdat er geen sprake was van 'onbillijkheden van overwegende aard'. Zou hij nu toegeven, dan kan hij in de toekomst geen enkele periodieke uitkering meer belasten.

Onder druk van de Kamer wil De Jager nog wel één keer gaan kijken of er tegenover de daggeldvergoeding aantoonbare kosten staan. Dat deel zal dan niet worden belast. Daarnaast deed hij de gemeente Amsterdam nogmaals het aanbod de rekening voor de gedupeerde huishoudens in één keer te voldoen, zodat de bewoners niet lastig gevallen hoeven te worden met een aanslag.

Dat aanbod is eerder gedaan. Volgens De Jager was er op ambtelijk niveau al overeenstemming over, maar is er door de politiek in Amsterdam een stokje voor gestoken. Vervolgens gaf de gemeente de bewoners te kennen dat er geen belasting hoefde te worden betaald.

CDA-Kamerlid Jules Kortenhorst zei 'van zijn krukje te zijn gevallen' na deze mededeling, maar ook nu nog houdt de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher vast aan het standpunt dat er niet hoeft te worden betaald.

''Als mensen in nood zijn, moet je inspringen en dan niet na afloop als ene overheid een rekening sturen naar een andere overheid,'' aldus de woordvoerder van Asscher. ''Maar we wachten het gesprek met de staatssecretaris rustig af.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden