Staatssecretaris Weekers treedt af om toeslagenkwestie

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft gisteravond zijn functie neergelegd omdat hij niet meer genoeg draagvlak had in de Tweede Kamer. Hij deed dit na een urenlang debat over de problemen bij de Belastingdienst met de invoering van een nieuw systeem van huur- en zorgtoeslagen.

De Kamer debatteerde sinds gistermiddag 14.00 uur met Weekers over de kwestie. Pas rond 23.30 uur begon de tweede termijn. Weekers nam toen meteen het woord en zei dat hij niet meer genoeg vertrouwen genoot in de Tweede Kamer.

Weekers noemde de Belastingdienst, die verantwoordelijk is voor het betalen van toeslagen, 'het financiële fundament van de overheid'. De dienst verdient volgens hem 'een politieke leiding met een breed draagvlak'. Weekers voelde dat brede draagvlak niet, zo zei hij. Donderdag zal hij bij de koning zijn ontslag indienen.

Weekers was sinds 2010 staatssecretaris. Daarvoor zat hij twaalf jaar in de Tweede Kamer.

Bulgarenfraude
Vorig jaar kwam Weekers ook in problemen door de toeslagen, toen bleek dat Bulgaarse bendes via fraude grote bedragen geïncasseerd hadden. Weekers kreeg toen in de Kamer een motie van wantrouwen aan zijn broek, die maar vrij nipt werd verworpen. De bewindsman werd destijds gesteund door de coalitiepartijen, de SGP en de ChristenUnie. Die laatste twee partijen trokken hun steun vandaag in. Ook voor zijn eigen VVD leek de positie van Weekers vanavond onhoudbaar geworden.

PvdA-leider Diederik Samsom zei het besluit van Weekers te begrijpen. Samsom zag ook dat het brede draagvlak dat Weekers wenste er niet was in de Kamer. 'Dat kalfde snel af.' Het kabinet kan volgens Samsom gewoon verder functioneren. 'Er zal snel iemand anders worden benoemd.'

Weekers na het oplezen van zijn verklaring. Beeld ANP
Weekers na het oplezen van zijn verklaring.Beeld ANP
Weekers verlaat de Tweede Kamer. Beeld anp
Weekers verlaat de Tweede Kamer.Beeld anp
Weekers tijdens het debat. Beeld anp
Weekers tijdens het debat.Beeld anp

Excuses
Weekers kwam onder vuur te liggen nadat vorige week bleek dat tienduizenden mensen hun toeslagen in december en januari niet hadden ontvangen. Weekers suggereerde in de media dat ze daar zelf schuldig aan zijn, omdat ze nog niet hebben voldaan aan informatieverzoeken van de fiscus. Die houden verband met het aangescherpte antifraudebeleid. Vandaag moest Weekers voor zijn woorden excuses aanbieden. In het weekend - na de gewraakte media-uitlatingen van Weekers - bleek dat problemen bij de Belastingdienst een belangrijke oorzaak zijn van de vertragingen.

Weekers beloofde tijdens het debat een onderzoek naar het functioneren van de Belastingdienst. Ook zou hij wekelijks gaan rapporteren over de oplossing van het toeslagenprobleem. De oppositie in de Kamer nam daar echter geen genoegen mee en bereidde een motie van wantrouwen voor. Weekers wilde daar niet op wachten en hield het initiatief bij zichzelf.

De verklaring van Weekers:

'We hebben vandaag een uitvoering debat gevoerd over zaken die mij zeer aan het hart liggen. Het debat ging ook over de Belastingdienst. De Belastingdienst is het financiële fundament van Nederland; iedereen heeft daarmee te maken. Deze dienst verdient een politieke leiding met breed draagvlak in uw Kamer. En ik heb dit brede draagvlak in dit debat niet gevoeld. En daarom heb ik besloten om morgen mijn ontslag aan te bieden aan de koning.'

Weekers op weg naar de ministerskamer na een schorsing. Beeld anp
Weekers op weg naar de ministerskamer na een schorsing.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden