PlusUpdate

Staatssecretaris Visser zegt sorry tegen Zeeuwen

Het hele kabinet kreeg vanwege het politieke gestuntel rond de marinierskazerne een motie van afkeuring aan de broek. Verantwoordelijk staatssecretaris Visser van Defensie erkende haar fouten. ‘Het is een les, ook voor de toekomst.’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zelden herhaalde een bewindspersoon zo vaak dat zij fouten heeft gemaakt als staatssecretaris Barbara Visser van Defensie bij het debat over de marinierskazerne die toch niet naar Zeeland verhuist. Zo vaak zelfs, dat Kamervoorzitter Khadija Arib ingreep.

Het werd ‘ongemakkelijk’, zoveel herhaling. Desondanks bleef Visser zich wentelen in het boetekleed.

“Ik heb het bij mezelf gehouden en dat is mijn fout.” En: “Ik had dit proces anders moeten inrichten. Ik had uw Kamer en Zeeland eerder moeten inlichten.” En: “Ik wilde eerst weten of mijn aannames klopten, voor ik onrust zou veroorzaken. Mijn constatering is nu dat ik een totaal ander effect heb bereikt.”

“Ik had de Zeeuwen moeten meenemen in mijn twijfels.”

Want die twijfels over de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen, die had Barbara Visser al sinds het voorjaar van 2018. Maar daarmee stapte de staatssecretaris van Defensie niet naar de Zeeuwse bestuurders of naar de Tweede Kamer. Visser wilde eerst ‘haar huiswerk doen’ om te voorkomen dat ze onrust zou creëren. Kijken of Vlissingen nou echt een slechte keuze was. Dat mislukte jammerlijk, zo erkende ze in de Tweede Kamer. “Ik heb precies datgene bereikt wat ik niet wilde bereiken.”

Ontwijkend antwoord

Zo trok de VVD-bewindsvrouw meteen de angel uit het debat. In haar eerste woorden had ze zich al gericht tot de Zeeuwen, die met bussen vol naar Den Haag waren gekomen. “Ik kan me voorstellen dat u boos bent op mij. Ik wil ook naar u mijn excuses aanbieden.” Visser stelde met het dossier ‘marinierskazerne’ te hebben geworsteld.

Al in mei vorig jaar besloot ze daarom alternatieve locaties te laten onderzoeken. De Zeeuwse bestuurders en de Kamer wisten hier niets van. Toen de Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman haar in september ‘op de vrouw af’ vroeg of er naar andere plekken werd gekeken, gaf Visser ‘een ontwijkend antwoord’. “Daarmee heb ik de Zeeuwen op het verkeerde been gezet.”

De Kamer was unaniem boos over de gang van zaken. Dat de staatssecretaris van Defensie ook de belangen van ‘haar’ Korps Mariniers – waar mede vanwege de geplande verhuizing een leegloop dreigde – meewoog, was prima. Maar dat zij tegelijkertijd een hele provincie schoffeerde, werd in de meest grote woorden onbestaanbaar gevonden. De Zeeuwen werden ‘een rad voor ogen gedraaid’ (GroenLinks), werden ‘voorgelogen’ (SP) en ‘belazerd’ (Denk) en de hele situatie was ‘schadelijk en schandelijk’ (SGP).

Behoorlijke kras

De kleine partij, doorgaans terughoudend als het gaat om het indienen van stevige moties, had voorafgaand aan het debat al aangekondigd dat zij met een motie van afkeuring tegen het kabinet zou indienen. Die werd mede-ingediend door de SP, 50Plus, eenpitter Femke Merel van Kooten, Forum voor Democratie en eenmansfractie Wybren van Haga, ex-partijgenoot van Visser. Die laatste twee partijen namen overigens niet deel aan het debat. De motie kon ondanks steun van de hele oppositie niet rekenen op een meerderheid.

“Deze staatssecretaris heeft wel een behoorlijke kras opgelopen,” zei PVV-Kamerlid Harm Beertema. Visser moet volgens Isabelle Diks van GroenLinks ‘als de donder werken aan herstel van het vertrouwen’.

De kazernesoap werd door PvdA-Kamerlid John Kerstens getypeerd als ‘een ongelooflijk slechte film waarin verschrikkelijk belabberd is geacteerd’. Toch mag hoofdrolspeler Visser proberen het vertrouwen te herstellen; het vertrouwen van de Zeeuwen, maar óók van de Kamer. De VVD-staatssecretaris benadrukte dat ze van het debacle heeft geleerd. “Het is een les, ook voor de toekomst.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden