Update

Staatssecretaris Van Rijn grijpt in bij verpleeghuizen

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) grijpt in bij elf verpleeghuisinstellingen voor ouderen waar de inspectie grote zorgen over heeft.

Staatssecretaris Martin van Rijn. Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn.Beeld anp

Van Rijn noemt de situatie er "onacceptabel'' en wil dat de verpleeghuizen "verbeteren of sluiten''.

Van Rijn schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat een speciaal interventieteam wordt ingezet "dat geen enkele maatregel schuwt''. Het kan gaan om het vervangen van bestuurders en andere leidinggevenden, een opnamestop of zelfs sluiting van een verpleeghuis.

Scherp toezicht
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeert in een rapport over 150 verpleeghuisinstellingen dat een aantal de zorg voor ouderen niet goed aankan. Over elf van de instellingen zijn de zorgen zeer groot. Nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan van de inspectie.

De inspectie heeft het afgelopen jaar extra toezicht gehouden op de 150 verpleeghuizen. Een derde daarvan heeft te weinig oog voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg en weet zich niet goed te verbeteren. Bijna de helft meldt fouten niet of gebruikt deze informatie niet om de kwaliteit te verbeteren. In bijna 60 van de 150 instellingen voert het verplegend personeel geen tweede controle uit bij het toedienen van risicovolle medicijnen.

Dementie
Medewerkers bleken wel erg betrokken en hadden aandacht voor de ouderen. Maar de kennis van het personeel is vaak onvoldoende, bijvoorbeeld over de omgang met dementie. In bijna 40 procent van de verpleeghuisinstellingen werkt het personeel niet volgens de protocollen en richtlijnen.

Volgens de inspectie is de zorg voor de ouderen in verpleeghuizen steeds complexer. Dat komt doordat mensen steeds langer thuis blijven wonen. Ze mankeren steeds meer op het moment dat ze naar een verpleeghuis gaan en hebben dus meer en ingewikkelder zorg nodig.

Van Rijn had de inspectie gevraagd om te rapporteren over waar het niet goed gaat. "Onze ouderen verdienen de best mogelijke zorg,'' aldus de staatssecretaris. Van Rijn wil ook dat mensen weten hoe goed de verpleeghuiszorg is in hun buurt. "Daarom is afgesproken dat vanaf 2017 per locatie openbaar wordt hoe een verpleeghuis presteert.''

'Straffen helpt niet'
ActiZ, de organisatie van zorgondernemers, meent dat Van Rijn 'niet op de goede weg' is met het aangekondigd ingrijpen.

"Straffen helpt sowieso niet. De instellingen moeten juist hulp en ondersteuning krijgen. Er moet niet bezuinigd, maar juist geïnvesteerd worden,'' zegt een woordvoerster. Volgens de belangenbehartiger hebben zorgorganisaties vooral in grootstedelijke gebieden moeite met het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel.

Anderen hebben door bezuinigingen onvoldoende financiële middelen om te investeren in noodzakelijke aanpassingen van hun gebouwen, om te voldoen aan de zwaardere zorgvraag van hun cliënten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden