Staatssecretaris: uitzetten van kinderen gaat door

Zo lang het onderzoek naar de werking van het kinderpardon nog loopt, gaan de uitzettingen van afgewezen asielzoekers op de oude voet door. Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) voelt niets voor een uitzetstop.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Regeringspartijen ChristenUnie en D66 dringen aan op een denkpauze, omdat coalitiegenoot CDA zich aan hun zijde heeft geschaard en nu ook een soepeler kinderpardon bepleit. Daardoor hebben zij nu een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich.

Joël Voordewind (CU) wees Harbers er tevergeefs op dat "we nu een nieuwe politieke realiteit hebben''.

Maar de VVD, de partij van Harbers, houdt de poot stijf en de staatssecretaris zelf ook. Hij heeft begrepen dat het CDA de uitzettingen ook niet onmiddellijk wil stilleggen, maar de commissie die het kinderpardon onderzoekt slechts op wat ideeën heeft willen brengen.

Harbers wil de bevindingen van die commissie, die waarschijnlijk nog een paar maanden de tijd neemt, afwachten.

GroenLinks-leider Jesse Klaver vroeg Harbers dan in ieder geval geen gezinnen met kinderen uit te zetten zolang de Tweede Kamer zich nog niet opnieuw over het kinderpardon heeft kunnen buigen. Maar ook daar voelt de staatssecretaris niets voor.

'Laf en slap'
Harbers was naar de Kamer geroepen door de PVV om uitleg te verschaffen over de kwestie, die de regeringscoalitie onder grote spanning zet.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma noemde de staatssecretaris laf en slap omdat die weigert vooruit te lopen op de conclusies van de onderzoekscommissie. Maar de VVD-bewindsman hield vol dat de Kamer nog even geduld moet hebben, en in de tussentijd "blijf ik staand beleid uitvoeren".

De asielspecialisten van de coalitiepartijen staken eerder op de dag de koppen bij elkaar om een oplossing te vinden voor het opnieuw opgelaaide meningsverschil. Maar een vergelijk lijkt nog niet in zicht.

Lees ook: Oproep kinderpardon is nieuwe stresstest voor de coalitie

CDA laat ruimte voor gedeeltelijke uitzetstop

Het CDA wil kijken of de uitzetting van kinderen die straks mogelijk alsnog in aanmerking komen voor een kinderpardon niet beter kan worden stilgelegd. Maar een uitzetstop voor alle uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen die al lange tijd in Nederland verblijven is geen goed idee, vindt CDA-leider Sybrand Buma.

Doordat het CDA bij nader inzien de kinderpardonregeling toch graag versoepeld zou zien, is daar nu een Kamermeerderheid voor. Coalitiegenoten ChristenUnie en D66 grepen die ommezwaai meteen aan om een denkpauze voor de uitzetting van zogeheten 'gewortelde kinderen' te bepleiten.

Nieuwe, mildere regels laten nog minstens maanden op zich wachten, als grootste coalitiepartner VVD die überhaupt zal accepteren. CU en D66 willen voorkomen dat de komende maanden nog gezinnen op het vliegtuig worden gezet die onder de nieuwe regels in Nederland zouden mogen blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden