Staatssecretaris Snel weer onder vuur na ‘lakaffaire’

De toeslagenaffaire blijft Menno Snel geselen. Ditmaal brengen dossiers van gedupeerden vol zwart­gelakte pagina’s de staatssecretaris in verlegenheid. Toch hoeft hij voor kerst niet op het matje te komen in de Tweede Kamer. Een debat is door de regeringspartijen en GroenLinks geblokkeerd.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Beeld ANP

Slachtoffers van de toeslagenaffaire ontvingen deze week dikke dossiers van de Belastingdienst waarin hele pagina’s bleken te zijn zwartgelakt. Op Twitter barstte een golf van verontwaardiging los. Snel schreef de Kamer die ophef begrijpelijk te vinden, maar volgens de staatssecretaris hebben zijn ambtenaren slechts gegevens onleesbaar gemaakt die binnen de geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst vallen. Het gaat daarbij onder meer om persoonsgegevens en informatie uit belastingaangiften.

SP-Kamerlid Renske Leijten spreekt echter van een slag in het gezicht van de slachtoffers en noemt de gang van zaken schandalig. En zij niet alleen. De hele Tweede Kamer uitte woensdag haar ongeloof over de filmpjes en ­foto’s waarin was te zien hoe pagina na pagina met zwarte viltstift onleesbaar was gemaakt.

“De moed zakt je in de schoenen. Hoe krijgt de staatssecretaris dit voor elkaar?” verzuchtte PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. “Als de staatssecretaris zelf zegt dat de ophef begrijpelijk is, dan had hij die moeten voorkomen,” sneerde SGP’er Chris Stoffer.

Zelfs coalitiepartijen moesten toegeven dat zij met hun ogen hadden geknipperd. ‘Bij de wilde spinnen af’, meende het CDA. Maar nadat Snel inderhaast een brief van twee kantjes naar de Tweede ­Kamer had gestuurd, en daarin benadrukte dat vooral persoonsgegevens zijn weggelakt, gingen de coalitiepartijen om de staatssecretaris staan. Zij gaven geen steun aan de oproep van SP’er Leijten om vandaag, en anders volgende week, nog in debat met Snel te gaan.

Behoed voor debat

Daarmee wordt Snel behoed voor een tweede hachelijk debat in twee maanden. Vorige week zegde een groot deel van de oppositie, minus GroenLinks en SGP, het vertrouwen in hem op.

Helemaal uit de zorgen is Snel niet. Op voorspraak van het CDA gaat de Nationale ombudsman of de Auto­riteit Persoonsgegevens meekijken of ambtenaren van de Belastingdienst al dan niet te veel weglakken bij de ­beoordeling van de dossiers. De bevindingen moeten na het kerstreces worden besproken, als ook twee nog te verschijnen rapporten over de omvang van de affaire naar de Kamer zijn gestuurd.

De Belastingdienst besloot in 2014 voor circa 300 ouders de kinder­opvangtoeslag stop te zetten en terug te vorderen. Bij controle was de fiscus op onregelmatigheden gestuit. Dat leidde ertoe dat gezinnen geen toeslag meer kregen en duizenden euro’s terug moesten betalen. De rechter heeft die stopzetting al als onrechtmatig beoordeeld. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden