Update

Staatssecretaris Martin van Rijn uitgefloten door vol Westerpark

FNV-voorzitter Ton Heerts schat dat ruim 15.000 demonstranten bijeen zijn op het Damrak in Amsterdam om actie te voeren tegen de bezuinigingen in de zorg. 'We staan weer op de kaart', riep de vakbondsman zijn toehoorders bemoedigend toe. 'Actie, actie!', scandeerde de massa, uitbundig zwaaiend met spandoeken en borden.

null Beeld anp
Beeld anp

FNV-bestuurder Gijs van Dijk en Lilian Marijnissen trapten de actie rond het middaguur af. 'Amsterdam kleurt wit. Wat een prachtig gezicht.' Marijnissen meldde dat meer dan 800.000 mensen hun handtekening hebben gezet onder de volkspetitie die de vakbond begin mei startte. De verzamelde handtekeningen tegen de zorgbezuiniging worden overhandigd aan de gewraakte staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

De FNV riep nu op een persoonlijke boodschap aan Van Rijn te sms'en aan een speciaal mobiel nummer. De bond wil die onder zijn ogen gaan brengen.

Uitgefloten
Staatssecretaris Van Rijn werd even later door een vol Westerpark in Amsterdam uitgefloten. FNV'er Lilian Marijnissen heette de politicus welkom. 'We zijn blij dat u er bent. Maar we hebben u ook iets te vertellen.'

'Dit is jullie strijd, maar ik voer hem het liefst met jullie samen', meldde Van Rijn de demonstranten. 'Ik snap dat je boos bent als je je baan kwijtraakt, maar om die zorg goed te houden in de toekomst moeten we nu wat moeilijke keuzes maken.'

De ruim 15.000 demonstranten die zich in Amsterdam lieten horen en zien voor meer geld voor de zorg, hebben daar ogenschijnlijk weinig vertrouwen in. Onder luid gejoel en gefluit vertrok de bewindsman weer van het podium.

Trots
Ook FNV-voorzitter Ton Heerts sprak de demonstranten in het Westerpark toe. 'Ik ben zó trots op jullie! De zorg verdient beter, dat laten we vandaag massaal zien. We gingen richting de 20.000 demonstranten op het Damrak en nu zijn we met meer dan 15.000 in het Westerpark. Meneer Van Rijn, dit kunt u niet negeren. Kabinet, schaam u. Geld voor de zorg moet naar de zorg. Meneer Van Rijn, u mag best vijftig jaar lid zijn van de FNV, maar neem nu uw verantwoordelijkheid. Tegen Samsom en Rutte zeg ik: grijp in, of ga weg.'

Vader
Onder de sprekers op het Damrak waren onder meer fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol en Jan Slagter, baas van Omroep Max. Krol werd in het begin door een enkeling uitgefloten, maar al snel wist hij de demonstranten voor zich te winnen. Zijn vader overleed onlangs na een lang ziekbed. 'Hij is zo fantastisch verzorgd, daarvoor ben ik jullie allemaal dankbaar. Ik blijf me voor jullie inzetten.'

Jan Slagter: 'De bezuinigingen moeten van tafel en er moet geld bij.' Daarna liepen de demonstranten in optocht door het centrum van de hoofdstad naar het Westerpark. Daar spreekt onder anderen Van Rijn de bezorgde burgers toe. Hij had eerder een oproep aan de FNV gedaan om weer te onderhandelen om samen een oplossing te vinden.

Om de tafel
Op 1 mei zijn FNV en vakbond CNV Zorg en Welzijn de volkspetitie Red de zorg gestart. Honderdduizenden hebben deze petitie al ondertekend. CNV Zorg en Welzijn doet overigens niet mee aan de manifestatie. De bond vindt dat niet nodig nu het kabinet de sector nadrukkelijk betrekt bij het praten over oplossingen.

Van Rijn wil met FNV-voorzitter Ton Heerts om de tafel om de toekomst van de zorg te redden. Dat moet je samen doen, en daarbij is ook de bond onmisbaar, vindt hij. 'Dus: Ton, kom terug aan tafel.' Volgens Heerts wordt vooralsnog gewoon actie gevoerd.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden