Update

Staatssecretaris mag voorwaarden stellen bij opvang bed, bad, brood

Het Rijk mag aan de opvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen de voorwaarde stellen dat die meewerkt aan zijn vertrek. Als de betrokkene weigert daaraan mee te werken, mag onderdak worden geweigerd. Alleen in specificiek omstandigheden van de vreemdeling, moet daar eerst onderzoek naar worden gedaan. Dat heeft de Raad van State besloten.

Vluchtelingen protesteerden eerder in Den Haag tegen een tijdelijke verblijfplaats Beeld anp
Vluchtelingen protesteerden eerder in Den Haag tegen een tijdelijke verblijfplaatsBeeld anp

Het kabinet had eerder dit jaar afgesproken om de opvang van illegalen in vijf grote steden en Ter Apel te regelen. Dat zou in vrijheidsbeperkende locaties zijn en voor een 'beperkt aantal weken'.

In die tijd worden de vreemdelingen voorbereid op hun terugkeer.
In deze zaak ging het om een Iraanse man. Hij wilde wel opvang, maar hij was het er niet mee eens dat hij mee zou moeten werken aan zijn terugkeer. De rechtbank Den Haag oordeelde dat het Rijk illegalen sowieso opvang moest bieden, zoals dat voortvloeit uit Europese verdragen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) kwam daartegen in verweer. De Raad van State geeft hem nu gelijk, maar stelt wel dat hij rekening had moeten houden met bijzondere omstandigheden. In dit geval ging het om de psychische gesteldheid van de man, die daardoor de gevolgen van zijn handelen niet kon overzien.

Dijkhoff moet in deze zaak een nieuw besluit nemen. 'Het is een bevestiging van wat we zelf al dachten. We hadden dezelfde analyse gemaakt, het is prettig dat die bevestigd wordt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden