Staatssecretaris: forse bijdrage voor Griekse grensbewaking

Nederland gaat naar verwachting een ‘forse bijdrage’ leveren aan de versterking van de Griekse grensbewaking.

Griekse oproerpolitie aan de Grieks-Turkse grens in Kastanies.  Beeld AP
Griekse oproerpolitie aan de Grieks-Turkse grens in Kastanies.Beeld AP

“Er wordt gesproken over een schip en manschappen en dergelijke,” zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in Brussel voor aanvang van overleg met EU-collega's. “Maar het is nog niet definitief, ik ben voorzichtig. Nederland doet alles wat mogelijk is.”

Om Griekenland bij te staan is behoefte aan 160 extra asielexperts, honderd extra grenswachten, zes kustwachtschepen, een vliegtuig, twee helikopters en voertuigen, medische hulp, tenten en dekens. “We hebben natuurlijk allang inzet op de Griekse eilanden,” zei de bewindsvrouw. “En we leveren al zes marechaussees en twee voertuigen aan de Bulgaarse grens.”

Het overleg is bijeengeroepen om een antwoord te vinden op de duizenden vluchtelingen en migranten die zich aan de Turks-Griekse grens hebben verzameld. De Griekse politie houdt hen tegen, soms met geweld.

In een verklaring die de EU-ministers naar verwachting zullen aannemen staat dat de EU en haar lidstaten ‘alle noodzakelijke maatregelen’ zullen nemen om te voorkomen dat mensen illegaal de grens oversteken. “Ik denk dat we alles moeten doen wat juridisch mogelijk is,” zei Broekers-Knol. “Griekenland is op dit moment de buitengrens van de Europese Unie waar mensen naartoe willen, en die moet bewaakt worden.”

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie). Beeld ANP
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie).Beeld ANP

Griekenland heeft aangekondigd nieuwe asielaanvragen een maand niet in behandeling te nemen. De staatssecretaris verwacht van de Europese Commissie te ‘vernemen of stopzetten van de asielprocedure een mogelijkheid is om eventuele problemen te beteugelen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden