Staatssecretaris Dekker wil 'doorkleuteren' stoppen

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil een einde maken aan het extra jaar 'doorkleuteren'. Kleuters mogen alleen in uitzonderlijke gevallen nog blijven zitten. Volgens Dekker zijn speelse 5- en 6-jarigen meer gebaat bij doorstromen naar groep 3.

Ellen van Gaalen en Hanneke Keultjes
Sander Dekker Beeld anp
Sander DekkerBeeld anp

Van de acht groepen die kinderen in de basisschool doorlopen is het aantal zittenblijvers in groep 2 veruit het grootst. Dit jaar ging het om 18.000 kleuters (1 op de 10) die nog een extra jaar aan de kleuterbouw vastplakten.

Dat zijn er te veel, oordeelt Dekker. Veel ouders vinden het juist prettig als hun speelse kind nog een jaar kleuter blijft. "Dat is een misvatting. Uit onderzoek blijkt dat doorkleuteren geen blijvend effect heeft." Hij wil dat kleuters zoveel mogelijk doorstromen. "Aan het einde van groep 2 wordt nu de vraag gesteld of het kind klaar is voor groep 3. Draai dat nou om: is groep 3 klaar voor het kind?"

Kloof
Dekker pleit er daarom voor de overgang makkelijker te maken. Scholen krijgen adviezen om de kloof tussen de speelse kleuterklas en de schoolse groep 3 te verkleinen; de eerste handleiding wordt vandaag gegeven aan een school in Culemborg. Volgens hem kunnen scholen daar zelf al heel veel aan doen, maar denken ze dat dat niet kan of mag.

"Kleuters ontwikkelen zich in sprongen. Soms zijn ze in december bijvoorbeeld plots wél klaar om naar groep 3 te gaan. Daar is niets mis mee. Of moet groep 3 wat speelser worden ingericht. Dat zijn betere maatregelen dan het botte instrument van een heel jaar nog een keer over doen." Gebeurt dat toch, dan moeten scholen die beslissing formeel onderbouwen.

De PO-Raad, de koepel van basisonderwijs, schreef mee aan Dekkers plannen. "Het nut en de waarde van zittenblijven is minimaal," zegt woordvoerder Ad Veen. "Wetenschappelijk onderzoek laat iedere keer zien dat de kleuterbouwverlenging een hooguit tijdelijk effect heeft." Zo scoren de kinderen die doorkleuteren lager op taal en rekenen, blijkt uit een rapport dat vandaag verschijnt. De PO-Raad vindt dat er in de kleuterklas juist maatregelen moeten worden genomen om zittenblijven te voorkomen.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden