Staatssecretaris Dekker op het matje voor vermeende vriendjespolitiek

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) moet opheldering geven over de benoeming van een VVD-partijgenoot als voorzitter van de Raad van Toezicht van de publieke omroep.

Hanneke Keultjes
Dekker zei vorige week vrijdag dat hij de benoeming van Bruins heeft 'gecheckt' Beeld anp
Dekker zei vorige week vrijdag dat hij de benoeming van Bruins heeft 'gecheckt'Beeld anp

Na de Eerste Kamer wil nu ook een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer weten of er sprake is van vriendjespolitiek en of de aanstelling wel rechtmatig is.

Het gaat om VVD'er Bruno Bruins, die sinds 1 januari voorzitter is van de Raad van Toezicht van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Bruins is echter ook bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Volgens de oppositiepartijen is dat strijdig met de Mediawet, waarin staat dat een functie in de Raad van Toezicht 'onverenigbaar' is met een baan bij een bedrijf dat onder de verantwoordelijkheid van een minister valt. In het eigen jaarverslag staat dat het UWV onder de verantwoordelijkheid van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

'Volstrekt rechtmatig'
Saillant detail is dat Bruins VVD-wethouder in Den Haag was, toen Dekker in die stad fractievoorzitter van de VVD was. Dekker zelf zei vorige week vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij de benoeming van Bruins heeft 'gecheckt en gedubbelcheckt' en dat hij zelfs de landsadvocaat er naar liet kijken. Volgens hem is de benoeming 'volstrekt rechtmatig'.

Toch hebben SP, CDA, D66, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren, Groep Kuzu/Öztürk en 50PLUS gisteravond Kamervragen gesteld over de recente benoemingen bij de NPO. Zij willen ook weten of Dekker bereid is de benoeming terug te draaien en een nieuwe procedure te starten. Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten bij de beantwoording van deze vragen nog eens zorgvuldig naar de benoemingen te zullen kijken.

Mediawet
Bij de behandeling van de Mediawet in de Eerste Kamer kwamen de benoemingen door Dekker onder een vergrootglas te liggen. Naast Bruins zetten een aantal fracties ook vraagtekens bij de benoeming van de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg als voorzitter van de NTR en bij de aanstelling van Clemens Cornielje, oud-VVD-Kamerlid en Commissaris van de Koning in Gelderland, in de commissie die een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht bij de NPO moest selecteren.

Tijdens dat debat stelde Dekker dat er op een groslijst voor het voorzitterschap van de NTR kandidaten van verschillende politieke kleuren stonden die hij 'om allerlei redenen' niet geschikt vond. "Toen heb ik gevraagd of ze hun huiswerk nog een keer wilden doen", zei Dekker. Dat impliceert volgens de Kamerleden van de oppositie te veel bemoeienis.

Het debat in de Senaat gaat op 1 maart verder. Dan moeten ook de antwoorden op de vragen uit de Tweede Kamer binnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden