Staatsloterij schuldig bevonden aan misleiding

De Staatsloterij heeft zich schuldig gemaakt aan misleiding in de periode van 2000 tot 2008. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. De loterij deed onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan.

Oudejaarsloten van de Staatsloterij. Beeld anp
Oudejaarsloten van de Staatsloterij.Beeld anp

Aanleiding voor het proces was dat de Staatsloterij destijds niet meldde dat ook onverkochte loten aan de trekking meededen. Daardoor konden prijzen vallen op loten die niet waren verkocht en was de winstkans dus aanzienlijk kleiner, dan de consumet dacht bij aanschaf van het lot. Dat is misleiding, aldus de Hoge Raad. De zaak tegen de Staatsloterij werd aangespannen door de stichting Loterijverlies.nl.

Uitspraak
De Staatsloterij voerde ter verdediging onder meer aan dat andere loterijen hetzelfde handelen, maar dat argument gaat volgens het Hooggerechtshof niet op. Daarmee verwerpt de Raad het cassatieberoep dat de Staatsloterij instelde tegen de eerdere uitspraak van het Hof. Stichting Loterijverlies heeft mede namens 23.000 personen een procedure aangespannen tegen de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij.

Door de uitspraak heeft Loterijverlies.nl naar eigen zeggen een uitstekend uitgangspunt om voor haar ruim 100.000 deelnemers geld terug te vorderen. Het gaat bij elkaar om 'tientallen miljoenen euro's'. Ook iedereen die zich nog niet heeft gemeld bij de stichting, maar in de betreffende periode wel heeft meegespeeld, kan dit nog doen.

Wel oordeelde de Hoge Raad dat de Staatsloterij niet elke maand de wettelijk voorgeschreven zestig procent van de inleg hoeft uit te keren, mits dat percentage op jaarbasis wordt gehaald. Loterijverlies.nl eiste ook dat de Staatsloterij het aantal loten per trekking beperkt. Dat is echter niet mogelijk omdat de wetgever sinds 1967 een onbeperkte lotenuitgifte mogelijk heeft gemaakt.

De Staatsloterij laat weten de uitspraak te respecteren. De organisatie stelt het te betreuren dat er naar aanleiding van haar uitingen bij spelers onduidelijkheid is ontstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden