Staat wist niet dat Ali Motamed Iraanse aanslagpleger was

De Staat wist tot zijn liquidatie in 2015 in Almere niet dat 'Ali Motamed' in werkelijkheid Mohammad Reza Kolahi Samadi was, in Iran ter dood veroordeeld voor het plegen van de 'grootste politieke aanslag ooit'.

Paul Vugts
Mohammad Reza Kolahi werd geliquideerd in Almere Beeld -
Mohammad Reza Kolahi werd geliquideerd in AlmereBeeld -

Dat antwoordt staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid op schriftelijke vragen van Tweede-Kamerleden Sadet Karabulut en Jasper van Dijk (SP) naar aanleiding van berichten in Het Parool.

'Ten tijde van de asielaanvraag tot aan de liquidatie waren er geen signalen bekend dat de heer Motamed mogelijk een andere identiteit zou hebben dan de door hem bij de asielaanvraag opgegeven identiteit,' schrijft Harbers.

Meteen na de liquidatie, toen bleek dat het slachtoffer 'mogelijk een andere identiteit en verzwegen verleden' had, is het ministerie van Veiligheid en Justitie ingelicht.

Bomaanslag
Het regime in Iran heeft geen contact met Nederland opgenomen over de kwestie, schrijft Harbers ook.

De Mujahedeen-Khalq namens welke Mohammad Reza Kolahi Samadi op 28 juni 1981 de bomaanslag zou hebben gepleegd, is in januari 2009 definitief verwijderd van de EU terrorismelijst omdat het Europese Hof van Justitie meermaals had geoordeeld dat plaatsing van de organisatie op die lijst onvoldoende gerechtvaardigd was.

Onrust
Bij de aanslag op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran vielen 73 doden, onder wie opperrechter ayatollah Mohammad Behesthi: de tweede man achter ayatollah Ruhollah Khomeini toentertijd, en vier ministers.

Het nieuws dat de aanslagpleger tientallen jaren in Nederland heeft kunnen wonen onder een andere identiteit én het gegeven dat hij mogelijk is geliquideerd in opdracht van het Iraanse regime zorgen inmiddels internationaal voor onrust - ook omdat het Iraanse regime van betrokkenheid bij andere recente aanslagen in West-Europa wordt verdacht.

Lees ook: Ali Motamed leefde jaren in angst voor hij werd geliquideerd en Wist iemand dat Iraanse aanslagpleger in Almere woonde?

Vanuit een rijtjeshuis in Almere leidde 'Ali Motamed' een rustig bestaan als elektromonteur Beeld Politie
Vanuit een rijtjeshuis in Almere leidde 'Ali Motamed' een rustig bestaan als elektromonteurBeeld Politie

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden