Update

Staat op z'n vroegst in 2014 uit ABN Amro

DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) denkt dat de voorbereidingen voor een beursgang voor ABN Amro over twee jaar kunnen beginnen, waarna op z'n vroegst in 2014 een start gemaakt kan worden met het naar de beurs brengen van delen van de bank.

De Jager maakt dat maandag duidelijk in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin stelt hij dat de eerste gedachten uitgaan naar een beursgang voor ABN Amro, maar dat andere opties mogelijk blijven. Bovendien moet de leiding van de bank haar ambities rond het vergroten van de winst en het terugbrengen van de kosten eerst waarmaken. Onder leiding van topman Gerrit Zalm worden sinds twee jaar ABN Amro en Fortis Bank Nederland in elkaar geschoven. Sinds het najaar 2008 is ABN Amro volledig in overheidshanden. De keuze voor het gefaseerd naar de beurs brengen van bankonderdelen betekent dat de Staat nog geruime tijd aandeelhouder blijft.

Na de overname van ABN Amro besloot het kabinet ook andere financiële instellingen met miljarden euro's te steunen, zoals ING, SNS Reaal en Aegon. In de brief meldt De Jager ernaar te streven alle belangen van de overheid in de financiële sector binnen vijf jaar ''zeer substantieel'' terug te brengen. Voorwaarden die hij stelt, zijn onder meer een stabiele financiële sector, belangstelling in de markt en de betrokken financiële instellingen moeten er klaar voor zijn.

Wanneer ING, SNS Reaal en Aegon precies hun resterende schulden aan de Staat willen aflossen, laat De Jager over aan de concerns zelf. Wel streeft hij ernaar ''een belangrijk deel van de oorspronkelijke investering'' binnen een jaar te beëindigen.

Voor ASR Nederland, een verzekeringsdeel afkomstig uit de Fortisboedel, is een beursgang eveneens het streven. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden