Staat moet meer doen tegen uitstoot CO2

De Nederlandse staat moet meer doen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 in Nederland terug te dringen.

ANP
Directeur Marjan Minnesma van Urgenda draagt een doos met een deel van het dossier naar de ingang van het gerechtshof. Beeld anp
Directeur Marjan Minnesma van Urgenda draagt een doos met een deel van het dossier naar de ingang van het gerechtshof.Beeld anp

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald in de zaak tussen klimaatorganisatie Urgenda en de Staat.

Klimaatveranderingen zijn een reële dreiging, met een ernstig risico. "Het is de verplichting van de Staat om bescherming daartegen te bieden", aldus het hof.

Hoger beroep
Met deze uitspraak heeft Urgenda ook het hoger beroep gewonnen. De rechtbank gaf de organisatie eerder ook al gelijk, die uitspraak werd historisch genoemd. De staat ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Niet omdat klimaatveranderingen niet serieus worden genomen, benadrukte de landsadvocaat tijdens de zitting afgelopen mei. "Maar omdat de rechtbank een beleidsmatige en politieke keuze heeft gemaakt." De rechter hoort dat volgens hem niet te doen.

Onrechtmatig
Het hof veegde echter de vloer aan met deze en andere argumenten. "De staat handelt onrechtmatig en in strijd met de zorgplicht." De uitstoot van broeikasgassen moet eind 2020 met tenminste 25 procent verminderd worden ten opzichte van 1990.

"Gelet op de grote gevaren die dreigen te ontstaan, moeten al op korte termijn verdergaande maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikassen terug te dringen."

Applaus
De uitspraak werd in de zaal met een lang en luid applaus en gejoel ontvangen door de achterban van Urgenda en mensen vielen elkaar in de armen.

Tijdens het voorlezen van het arrest werd ook al meerdere keren 'yes!' geroepen, of gelachen als argumenten van de staat van tafel werden geveegd.

Verpletterd
Marjan Minnesma, directeur Urgenda, zei na afloop dat ze niet had durven hopen op deze uitspraak. "De argumenten van de Staat zijn verpletterd, we hebben op alle punten gelijk gekregen."

De Staat kan tegen deze uitspraak - die wel direct uitgevoerd moet worden - nog in cassatie gaan. Dan bekijkt de Hoge Raad of het proces juist is verlopen of dat de zaak opnieuw gevoerd moet worden.

"Eigenlijk zeg je dan tegen je burgers dat je ze niet wilt beschermen. Ik hoop dat de Staat zichzelf die tijd en het geld bespaart", aldus Minnesma.

Milieuorganisaties opgetogen over oordeel hof

Milieuorganisaties reageren verheugd op de uitspraak van het gerechtshof in de klimaatzaak tegen de Staat. "Urgenda schrijft hiermee opnieuw geschiedenis," aldus Milieudefensie.

Greenpeace noemt de uitspraak "een fantastische overwinning voor Nederland en het klimaat''. Volgens de milieuorganisatie kan het niet anders dan dat alle kolencentrales nu versneld uit bedrijf gehaald moeten worden.

"Want met het huidige beleid gaat de opgelegde 25 procent CO2-reductie in 2020 zeker niet gehaald worden'', zegt campagneleidster Faiza Oulahsen. "We zijn blij dat de overheid nu op de vingers getikt wordt en aan haar beloften wordt gehouden.''

Greenpeace verwijst ook naar het laatste tussenrapport van VN-klimaatpanel IPCC. Daarin wordt gewaarschuwd dat verregaande ingrepen nodig zijn om de opwarming van de aarde tot onder de 1,5 graad te beperken. "De tijd dringt en er zijn onmiddellijk maatregelen nodig'', zegt Oulahsen.

Milieudefensie ziet zich door de uitspraak in hoger beroep ook gesterkt in de eigen klimaatzaak die het samen met 13.000 burgers tegen Shell voert.

"Net als de overheid moeten ook vervuilende bedrijven als Shell zich aan het Parijsakkoord en mensenrechtenverdragen houden'', aldus campagneleider Freek Bersch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden