Staat het Amsterdamse erfpachtstelsel op de tocht?

De gemeenteraad vreest grote ­gevolgen nu de belastingrechter een streep haalt door de manier waarop Amsterdam de WOZ-waarde vaststelt voor huizen die op erfpacht staan. De houdbaarheid van het hele erfpachtstelsel staat op het spel, concluderen de oppositiepartijen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het CDA vraagt zich af of door de gerechtelijke uitspraak niet alle berekeningen van WOZ-waardes van woningen op erfpacht op losse schroeven komt te staan.

Raadslid Diederik Boomsma wees er gisteren in schriftelijke vragen op dat hij deze zomer al ernstige twijfels over de berekeningen had geuit. Die zijn gebaseerd op onderzoek uit 1996, gedaan in Noord en Zuidoost.

Het college stelde afgelopen zomer in antwoord op Boomsma dat na de invoering van eeuwigdurende erfpacht nog wordt gestudeerd op het systeem van de waardebepaling van de WOZ voor huizen op erfpacht. Maar de belastingrechter vindt nu dat het oude onderzoek niet meer voldoet en wijst de berekeningen voor de aanslagen van de onroerend zaak­belasting af.

In een beroepsprocedure oordeelde de Amsterdamse rechtbank vorige week dat de gemeente de WOZ-waarde van woningen op erfpacht te hoog inschat. Een huis op erfpacht moet worden getaxeerd alsof het op eigen grond staat, waarna een erfpachtcorrectie volgt.

Volgens de rechter acht de gemeente het waardeverschil tussen eigen grond en erfpacht groter dan gerechtvaardigd is. Door bijvoorbeeld de krapte op de huizenmarkt is het verschil nu veel kleiner. Het gevolg is dat de gemeente bij woningen op erfpacht een verkeerde erfpachtcorrectie hanteert.

Overstappers
"De houdbaarheid van het hele Amsterdamse erfpachtstelsel staat op het spel," concludeert VVD-woordvoerder Hala Naoum Néhmé.

De uitspraak van de rechter betekent volgens haar dat veel eigenaren van de 250.000 woningen op erfpacht niet akkoord zullen gaan met de komende WOZ-bepaling als Amsterdam de huidige rekenmethode handhaaft.

Hetzelfde geldt voor kantoren en winkels. Ook vraagt Naoum Néhmé zich af wat het betekent voor overstappers naar het nieuwe eeuwigdurende erfpachtstelsel.

Ook coalitiefractie SP is bezorgd. Raadslid Tiers Bakker verwacht dat de gemeente in hoger beroep gaat. De overstapregeling naar eeuwigdurende erfpacht is volgens hem niet in gevaar. "Dat is tussen de politiek en de burgers."

PvdA, D66 en GroenLinks willen weinig kwijt zolang onduidelijk is of er een hoger beroep komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden