Staat aansprakelijk voor dood moslimmannen Srebrenica

De Nederlandse staat is aansprakelijk voor de dood van ruim driehonderd moslimmannen in Srebrenica, maar slechts deels voor de geleden schade.

" loading="eager">
De Moeders van Srebrenica dinsdag bij het Gerechtshof voor de uitspraak in de hoger beroepszaak van hen tegen de Nederlandse Staat.Beeld ANP

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdagochtend bepaald.

Het gaat om de dood van de mannen die als laatste op de VN-compound zaten, op 13 juli 1995. De Nederlandse Dutchbat handelde onrechtmatig door te blijven meewerken aan hun evacuatie, aldus het hof.

Tegelijk weet het hof niet zeker of de Bosnische Serviërs hen niet alsnog zouden hebben vermoord als ze hen op de compound hadden ontdekt. Daarom krijgen de nabestaanden 30 procent van de geleden schade vergoed.

Daarmee laat het hof een eerdere uitspraak van de rechtbank in 2014 deels in stand. Die meende eveneens dat Nederland aansprakelijk was voor de groep mannen die als laatste op de kleine VN-basis waren. De Staat was daartegen in beroep gegaan.

Nabestaanden
De zaak was aangespannen door ruim 6000 nabestaanden.

Deze zogenoemde Moeders van Srebrenica hebben de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor de dood van mannen in de weerbare leeftijd, die vergeefs bescherming zochten op de VN-compound van Dutchbat in Srebrenica tegen de Bosnische Serviërs.

Het Bosnisch-Servische leger liep de beschermde zone onder de voet en vermoordde daarna meer dan 7000 moslimmannen.

" loading="lazy">
Rechters Boele, Dulek-Schermers en Dousma-Valk tijdens de uitspraak.Beeld ANP
" loading="lazy">
De Moeders van Srebrenica arriveren bij het Gerechtshof.Beeld ANP

De Moeders van Srebrenica waren ook in beroep gegaan. Ze wilden dat de Staat aansprakelijk zou worden gesteld voor de dood van alle zevenduizend mannen die zijn omgebracht door de Bosnische Serviërs. Maar daar ging het hof niet in mee.

20 jaar na dato: Nog altijd slapeloze nachten

Amsterdammer Maarten Fagh (40) leefde tussen hoop en vrees in zijn tijd als hospik bij de luchtmobiele brigade van Dutchbat 3 in Srebrenica. Twintig jaar na dato kampt de veteraan nog altijd met psychische klachten. Lees hier het interview met Fagh uit 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden