Plus

Staan deze tulpen aan de basis van een likeurmuseum in de stad?

Naast tulpen uit Amsterdam is er nu Tulpenlikeur van de Zuidas. Merel Ligtelijn en Frans Taselaar maakten hun 'Primeur Zuidas' van 6000 rode tulpen die groeiden langs de Ring A10.

Voor het braakliggende terrein werd eerst gedacht aan een wijngaard, het werd een bollenveld.Beeld Anton Meester

Het lapje grond op het talud tussen de Ring en het treinspoor ligt er verdord bij in de brandende zon. Niets doet vermoeden dat hier de basis ligt voor een oer-Hollands product: tulpen­likeur.

Toch leek het Ligtelijn en Taselaar de ideale plek voor een bollenveld. "Juist op zo'n braakliggend terrein waar niemand naar omkijkt kun je goed experimenteren," stelt Taselaar. Als 'gebiedsregisseur' probeert hij de volgebouwde Zuidas wat sjeu te geven.

Voor het talud bij de A10 fantaseerde hij eigenlijk over een wijngaard, maar een borrel met vriendin Lig­telijn bracht hem op andere gedachten. Zij wilde graag een tulpenlikeur maken maar had geen tuin. Zo ontstond het plan om op het verwaarloosde stuk grond bloembollen te zaaien.

Tot hun grote verbazing staken na een half jaar de eerste tulpensteeltjes uit de bodem. De blaadjes werden op alcohol gezet, de bollen gedestilleerd. Ruim een jaar later zijn er twee likeuren van getrokken: een wat lichtere en een zeer bloemige.

Stokerij Van Zuylekom
Met de tulpenlikeur komt een droom van Ligtelijn uit. Ze erfde in 2014 van een goede vriend het archief van de Jordaanse likeurstokerij Van Zuylekom, met kostbare stukken uit de zeven­tiende eeuw.

Volgens Ligtelijn is Amsterdam een echte 'likeurstad'. Dankzij de specerijen, suiker en de welvaart die de VOC naar de stad bracht, vloeide de luxe drank indertijd rijkelijk. Van Zuylekom was een van de oudste stokerijen.

Bijna driehonderd jaar was ze gevestigd in de Westerstraat, tot het bedrijf in de jaren tachtig roemloos ten onder ging.

Ligtelijn wilde de rijke geschiedenis van Van Zuylekom nieuw leven in­blazen. Een paar jaar geleden begon ze daarom met het heruitgeven van oude recepten uit het archief. De ­tulpenlikeur is haar eigen idee. "Ik was verbaasd dat het nog niet bestond, tulpen zijn net zo iconisch voor de stad als likeur," verklaart ze de keuze.

Relatiegeschenk
Ligtelijn vermoedt dat het drankje in trek zal zijn bij toeristen. "Maar het is ook een echt Zuidasproduct," denkt Taselaar, "de drank past bij de chic­heid van Zuid en de flessen kunnen worden bedrukt als relatiegeschenk."

Van de verkoopopbrengsten wil Ligtelijn een likeurmuseum openen in de stad. Er volgen nog een tulpengin en tulpenjenever.

Hoe de likeur smaakt? De eerste toon is verraderlijk zoet en zacht als rosé, daarna volgt die scherpe, aardse afdronk van 20 procent alcohol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden