Staakt-het-vuren Syrië: rust in Damascus, maar niet overal

In de eerste uren na het ingaan van een tijdelijke wapenstilstand komen er in de nacht van vrijdag op zaterdag gemengde berichten uit Syrië. Op de meeste plaatsen is het geweervuur verstomd, hoewel er geïsoleerde schoten zijn gehoord in het westen van het land. Ook is een autobom afgegaan, waarbij twee mensen om het leven zijn gekomen.

Een man fietst door een kapotgeschoten buitenwijk van Damscus. Beeld afp
Een man fietst door een kapotgeschoten buitenwijk van Damscus.Beeld afp

Een staakt-het-vuren ging middernacht lokale tijd in. Zowel de Verenigde Naties (VN) als het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten melden dat het rond die tijd stil werd in grote delen van het land. 'In Damascus en de omliggende gebieden heerst voor het eerst in jaren rust', aldus een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie.

Persbureau AP meldt dat Russische vliegtuigen het luchtruim na middernacht verlieten en dat er sindsdien geen berichten zijn over luchtaanvallen. Wereldwijd wordt naleving met argusogen in de gaten gehouden. Rusland, Syrië en een aantal rebellengroepen kwamen overeen om de wapens in de vijf jaar durende burgeroorlog neer te leggen maar een wapenstilstand werd het niet genoemd.

Rustig in Damascus

De 'beëindiging van vijandelijkheden' moet humanitaire hulp mogelijk maken. Het staakt-het-vuren is niet van toepassing op de extremistische groepen Islamitische Staat en het Nusra-front. De VN hopen dat een succesvol staakt-het-vuren leidt tot vredesbesprekingen.

Volgens de Syrische afgevaardigde bij de Verenigde Naties staan die gepland op 7 maart als het bestand 'grotendeels' wordt nageleefd. 'Laten we bidden dat het werkt omdat het eerlijk gezegd de beste mogelijkheid is die het Syrische volk in de afgelopen vijf jaar heeft gekregen om te hopen op iets beters, dat tot vrede leidt', aldus ambassadeur Staffan de Mistura. Ook hij meldde dat het enkele minuten na middernacht rustig werd in Damascus.

Luchtaanvallen

In de aanloop naar het staakt-het-vuren werd er vrijdag op veel plaatsen in het westen van Syrië nog zwaar gevochten. Regeringsstrijdkrachten voerden luchtaanvallen uit op rebellengebieden bij Damascus en opstandelingen leverden strijd met regeringstroepen en hun bondgenoten in de provincie Latakia. Het Nusra-front riep op de aanvallen op het regeringsleger en zijn bondgenoten op te voeren.

In de afgelopen vijf jaar zijn bij de Syrische burgeroorlog meer dan 250.000 mensen gedood. Meer dan 11 miljoen vluchtelingen proberen aan het geweld te ontsnappen.

In de aanloop naar het staakt-het-vuren werd er vrijdag nog zwaar gevochten. Dit jongetje raakte bij een luchtaanval in Douma gewond. Beeld afp
In de aanloop naar het staakt-het-vuren werd er vrijdag nog zwaar gevochten. Dit jongetje raakte bij een luchtaanval in Douma gewond.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden