Staak-het-vuren tussen Israël en Palestijnen houdt stand

Na een rustige nacht in de Gazastrook lijkt het staakt-het-vuren, dat gisteren om 20:00 uur Nederlandse tijd van kracht werd, ook vandaag stand te houden. De Palestijnen nemen de schade op. Israël maakt voorlopig geen haast z'n militairen terug te trekken uit het grensgebied.

Redactie
Joodse jongetjes spelen op een Israëlische tank nadat het staakt-het-vuren- van kracht is gegaan.de wapenstilstand in het grensgebied Beeld getty
Joodse jongetjes spelen op een Israëlische tank nadat het staakt-het-vuren- van kracht is gegaan.de wapenstilstand in het grensgebiedBeeld getty

De inwoners van de Gazastrook zijn vandaag begonnen met puin ruimen. Door de Israëlische bombardementen hebben veel gebouwen schade opgelopen. Toen het bestand tussen Israël en Hamas van kracht werd, werd in de straten van Gaza feest gevierd. Hamas beschouwt de wapenstilstand als een overwinning. 'De mensenmassa die afgelopen nacht de straat op ging om feest te vieren had een boodschap voor de hele wereld, dat Gaza niet verslagen kan worden', aldus Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri.

Israël en Hamas moeten nu in onderhandelingen tot afspraken zien te komen over het openstellen van de grenzen van de Gazastrook. Bij veel inwoners van Gaza leeft de hoop dat er een nieuw tijdperk aanbreekt.

Opheffing grensblokkades
Of Hamas werkelijk in staat is om bij de onderhandelingen gedaan te krijgen dat de grensblokkades van Gaza worden opgeheven is verre van zeker, maar het geweld van de afgelopen week heeft wel gezorgd voor politieke erkenning in de regio. Gaza werd vorige week door ministers van buitenlandse zaken van diverse Arabische landen bezocht - een scherp contrast met de isolatie van Hamas in het verleden. Zelfs Israël en de Verenigde Staten hebben erkend dat Hamas een belangrijke rol heeft gespeeld bij het aangaan van indirecte onderhandelingen met de radicaalislamitische strijders in Gaza.

Door de vage taal van de bestandsovereenkomst en de diepgewortelde vijandigheid tussen de beide partijen is het nog lang niet zeker dat er een eind is gekomen aan het bloedvergieten. Het akkoord is slechts uren oud en Israël maakt geen haast om de militairen langs de grens met Gaza terug te trekken, aldus minister van defensie Ehud Barak vanochtend.

Geen grondoffensief
Hij verdedigde zijn beslissing om geen grondoffensief te lanceren. 'Je begint niet zomaar aan een militair avontuur en zeker niet op basis van de onderbuikgevoelens van de bevolking, die direct kunnen omslaan als de eerste pantserwagen op zijn kant terechtkomt of een explosief wordt ingezet tegen de grondtroepen', zei hij.

In Israël heersen gemengde gevoelens. Sommigen zijn dankbaar dat de rust is weergekeerd, zonder dat daarvoor een grondoffensief in Gaza nodig was. Anderen, die al dertien jaar raketbeschietingen te verduren hebben, menen dat te snel is gestopt met de operatie en dat hun veiligheid nog altijd niet gegarandeerd is.

President prijst Hamas
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft donderdag telefonisch contact gehad met de Hamasleiding in de Gazastrook en zijn gesprekspartner, Ismael Haniyeh, geprezen voor de behaalde overwinning. Hij doelde op een staakt-het-vuren met Israël dat Hamas bereikte nadat Israël de Gazastrook hevig had gebombardeerd en Hamas een regen van projectielen op Israël had afgevuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden