Plus

St. Annakerk in Amstelveen is nu proeflokaal en podium

Als een moderne beeldenstorm werden kerken tot voor kort een voor een ingeruild voor dure appartementen. Maar een groep Amstelveners heeft zich nu over sloopkerk Anna ontfermd.

De St. Annakerk heeft een tweede leven gekregen, de naastgelegen pastorie wordt gesloopt om ruimte te maakte voor de verbrede A9 Beeld Carly Wollaert

Floep. Daar schiet het licht uit. Door het glas in lood dringt enkel het grijze winterlicht binnen, plots schemert het in de kerk. Kwestie van de stoppenkast zoeken en de schakelaar omzetten, lijkt het. Alleen zit de stoppenkast in de naastgelegen pastorie. Nog een geluk dat daar net de anti­kraak­bewoonster aanwezig is.

Eén grote ontdekkingstocht is het, de transformatie van de St. Annakerk - voor Amstelveen zoiets als wat de Dom voor Milaan is - in bierbrouwerij annex uitgaans- en evenementen­locatie Anna.

Een uitdaging
"Je bent zo een hele middag bezig uit te zoeken waar de telefoonlijn binnenkomt," zegt Erwin van der Laan. Elektriciteit en verwarming krijgen is, mild gezegd, een uitdaging. "We moeten het gebouw stap voor stap veroveren."

Sinds een week of twee is Anna open, maar er moet nog flink worden gebouwd en verbouwd aan de voormalige kerk. Voor niet-Amstelveners: die ranke, vierkante kerktoren pal langs snelweg A9.

Als het aan die snelweg had gelegen, was er helemaal geen kerk meer geweest. De negentigjarige ligt in de weg bij de oprukkende verbreding van de snelweg, die inmiddels tot Badhoevedorp en Holendrecht is gevorderd.

De kerk werd zes jaar geleden eigendom van Rijkswaterstaat, met maar één doel: verdwijnen. Maar in wat bepaald een breuk met het destructieve verleden kan worden genoemd, ging de gemeente Amstelveen pal voor sloop liggen.

Dat is uitzonderlijk in de voormalige groeistad en Vinex-walhalla, waar de ontkerkelijking al decennia ook fysiek hand in hand gaat met de realisatie van kapitale appartementencomplexen.

Van de Annakerk zal alleen de pastorie sneven; een van de nieuwe snelwegrijstroken loopt daar straks. Garanderen dat straks niet de hele kerk in de laaggelegen bouwput van de snelweg glijdt, kan Rijkswaterstaat niet; kerk en pastorie delen dezelfde fundering.

Juist de combinatie
Achter Anna zitten drie partijen. Van der Laan zit in de verhuur van vergader- en evenementenlocaties, De Naeckte Brouwers brouwen sinds 2013 Amstelveens bier en Peter Kluskens komt uit de accountancy en doet de horecakant.

"Als alleen proeflokaal, alleen vergaderlocatie, of alleen podium zou dit nooit wat zijn geworden," zegt Van der Laan. "Het is juist de combinatie die het mogelijk maakt in zo'n gebouw, met alle uitdagingen, iets op te zetten."

Die cocktail is ook nodig omdat de kerk, zeker als straks de graafmachines hun werk aanvangen, niet bepaald in de loop ligt. "Mensen moeten hier bewust heenkomen."

Het proeflokaal is nu twee weken open, de eerste optredens zijn al geweest.

Clubhuis van Amstelveen
Binnenkort is er een reclame-evenement, de week erop strijken kunstenaars in het gebouw neer.

Ideeën zijn er genoeg voor evenementen in de oude kerk: een inloop voor ouderen, een expatborrel Beeld Carly Wollaert

Ideeën zijn er genoeg. Een inloop voor ouderen, met koffie van de plaatselijke supermarkt.

Een expatborrel waar buitenlanders kunnen aanschuiven bij studenten die hun taal aan het leren zijn. "Alles kan, zolang je het maar zelf organiseert. Ons verdienmodel is dat je bezoekers een biertje drinken."

Amstelveners in Amstelveen houden en Amsterdammers die niet willen bijdragen aan de drukte in hun stad naar Amstelveen trekken; dat is hun doel. "We willen het clubhuis van Amstelveen zijn."

Amstelveen leuker maken
"De grote gedachte is Amstelveen leuker maken," zegt Ab van der Veen van Naeckte Brouwers. "Amstelveners gaan altijd naar Amsterdam omdat hier weinig te doen is. Tegelijkertijd komen steeds meer mensen uit Amsterdam hier wonen. Daar moet toch iets voor zijn."

Over acht jaar is het voorbij. Dan gaat de kerk, als hij er nog staat, naar de gemeente. "Ik voel nu al een soort druk," zegt Van der Laan. "We moeten het echt bewijzen. We moeten iets moois neerzetten dat mensen zullen missen als het er niet meer is."

Vooralsnog draait het om de bestrijding van alle ouderdomsziekten van het gebouw. Want hoe zet je de klok weer gelijk, nu die sinds de stroomstoring drie minuten achterloopt?

Versgetapt, zo uit het orgel

De bar, met een indrukwekkend aantal tapkranen, is samengesteld uit onderdelen van het oude orgel, dat slooprijp was. Er stroomt alleen Naeckte Brouwers uit, Amstelveens bier anno 2013.

Het is nog even wachten tot huisbier Spits - van de torenspits en de drukte op de weg beneden.

Dat moet straks ter plekke worden gebrouwen, prominent in het zicht en op de plek waar voorheen altaar en tabernakel stonden.

"Wij willen zo dicht mogelijk bij huis blijven," zegt brouwer Ab van der Veen. "Er zijn al zo veel microbrouwers in Nederland. Dus zoeken we onze eigen afzet met een eigen proeflokaal."

Voor die installatie, weer een maat groter dan die van de Naeckte brouwerij op een industrieterrein in Amstelveen, loopt nu crowdfunding. "We hopen ­volgende zomer up and running te zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden