'Srebrenica' zwarte bladzijde in geschiedenis

De val van de Bosnische moslimenclave in Srebrenica geldt als een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Onder het oog van Nederlandse militairen worden ruim 7000 moslimmannen afgevoerd en vermoord. Het leidt tot de val van het tweede kabinet-Kok in 2002 en een parlementaire enquête. Ook in 2014 is het boek nog niet gesloten. Drie nabestaanden gaan bij het gerechtshof in Arnhem eisen dat het Openbaar Ministerie (OM) onder meer Thom Karremans, toen commandant van de Nederlandse militairen, hiervoor alsnog gaat vervolgen. Vorig jaar besloot het OM om dit niet te doen.

1991: Het begint flink te rommelen in Joegoslavië. In mei vinden de eerste gevechten plaats tussen Serven en Kroaten. Het kabinet rept in november voor het eerst over de noodzaak voor een internationale vredesmacht in de regio.

1992: De Veiligheidsraad besluit een vredesmacht in te stellen. Nederland stuurt militairen en is ook bereid F-16's beschikbaar.

1994: In maart van dit jaar arriveert Dutchbat 1 in Srebrenica.

1995: Het Bosnisch-Servische leger opent de aanval op Srebrenica. Het verzet is zo gering, dat de Servische legerleider Ratko Mladic besluit de hele enclave in te nemen. Dutchbat moet de moslimenclave beschermen, maar dat eindigt in een drama. Servische troepen voeren meer dan 7000 moslimmannen af die niet meer terugkeren. Het blijkt uiteindelijk de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

2002: Het NIOD stelt in april dat de vredesoperatie slecht is voorbereid, maar Dutchbat valt weinig te verwijten. De Nederlandse eenheid kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de moslims. Het OM zegt daarom in november dat het in het NIOD-rapport geen aanleiding ziet een onderzoek in te stellen.

2004: Kolonel Karremans verhuist naar Spanje, omdat hij in eigen land wordt bedreigd.

2010: Nabestaanden doen in juli aangifte van genocide en oorlogsmisdrijven, onder anderen tegen Karremans. Het OM in Arnhem begint in augustus van dat jaar daarom een feitenonderzoek.

2012: De landelijke top van het OM wil een tweede oordeel over het feitenonderzoek. Dat moet komen van een zogenoemde reflectiekamer.

2013: Het OM besluit Karremans niet te vervolgen.

2014: De nabestaanden van drie slachtoffers eisen alsnog vervolging van Karremans en zijn toenmalige rechterhand Rob Franken. Ze doen dat bij het gerechtshof in Arnhem.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden