Update

Srebrenica-gedeelte Mladic-zaak begonnen

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft vandaag het Mladic-proces voortgezet. Op de tweede zittingsdag kwam in de openingsverklaring van de aanklagers de genocide van Srebrenica aan de orde.

Een overlevende van de massamoorden in Srebrenica volgt de eerste zittingsdag via live-televisie. Beeld afp
Een overlevende van de massamoorden in Srebrenica volgt de eerste zittingsdag via live-televisie.Beeld afp

VN-aanklager Peter McCloskey herinnerde eraan dat het Bosnisch-Servische leger van Ratko Mladic binnen luttele dagen meer dan 7000 moslimmannen en -jongens vermoordde, nadat het op 11 juli 1995 de enclave Srebrenica onder de voet had gelopen. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon de volkenmoord niet voorkomen.

De moslimbevolking verdween uit Srebrenica en het omliggende gebied in Oost-Bosnië. Tienduizenden vrouwen, kinderen en bejaarden bleven ontredderd achter in vluchtelingenkampen elders in Bosnië.

Filmen
McCloskey bracht naar voren dat Mladic persoonlijk ter plaatse aanwezig was en het commando voerde tijdens de operatie die met 'militaire efficiëntie' werd uitgevoerd. De Amerikaanse jurist toonde in eerdere Srebrenica-processen video's die Mladic laten zien terwijl hij met zijn troepen het stadje binnentrekt. Ook liet de generaal filmen hoe hij op een intimiderende manier onderhandelde met Dutchbat-commandant Thom Karremans.

Vandaag liet McCloskey als eerste video beelden zien van het historische bezoek van de Franse VN-generaal Philippe Morillon aan Srebrenica in 1993. Hij beloofde toen aan de doodsbange moslimvluchtelingen die in Srebrenica waren samengestroomd, dat de VN hen zouden beschermen. De VN-Veiligheidsraad nam de belofte over en proclameerde er een 'veilige haven'. Volgens McCloskey gebeurde dat met de 'beste intenties', maar werd er uiteindelijk een 'tikkende tijdbom' gecreëerd: de VN stuurden te weinig blauwhelmen - eerst Canadezen, dan Nederlanders - om de taak uit te voeren.

McCloskey probeerde zich ook in te leven in de situatie van de Bosnische Serviërs voor de aanval op Srebrenica: de moslims voerden vanuit de enclave aanvallen uit op de omliggende Servische dorpen. Dit gebeurde niet alleen om voedsel te stelen voor de hongerende moslimvluchtelingen. De moslims probeerden ook de schaarse Bosnisch-Servische manschappen bezig te houden die troepen rond Sarajevo moesten weghalen om de troepen rond Srebrenica te versterken.

Peter McCloskey eindigde met het verhaal van Mirsada Malagic, die in 2000 in een eerder Srebrenica-proces voor het Joegoslavië-Tribunaal getuigde.

De vrouw, die bij de genocide haar man, haar zoons en andere familieleden verloor, vertelde de rechters van een wandeling die zij in Scheveningen had gemaakt. Daar zag zij het monument van de vissersweduwe die uitkijkt naar de Noordzee van waar tal van mannen uit het vissersdorp niet zijn teruggekeerd. Volgens Malagic voelen de vrouwen uit Srebrenica zich ook zo als zij aan hun verdwenen mannen denken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden