Spyshophouder krijgt 'slechts' 15 maanden voor wapenhandel

Spyshophouder Farah el O. (40) is veroordeeld tot vijftien maanden celstraf voor het verkopen van (vuur)wapens. De straf valt veel lager uit dan justitie had geëist.

Politieagenten bij de inval in de spyshop van Farah el O. aan de Admiraal de Ruijterweg.Beeld Amaury Miller

El O. was eigenaar van de inmiddels dichtgetimmerde spyshop One2spy aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West. Hij en medewerker Hakim H. (26) verkochten in de winkel onder meer wapens aan twee Britse undercoveragenten.

H. krijgt zeven maanden cel in plaats van de gevorderde vijf jaar. Uiteindelijk leverde Dejan M. (38) uit voormalig Joegoslavië de zwaarste wapens. Hij krijgt vier jaar, maar is gevlucht naar het buitenland. Andere medeverdachten krijgen mildere straffen.

De Britse undercovers hadden zich voorgedaan als criminelen die in Nederland een schuld kwamen innen in het milieu.

De rechtbank oordeelt dat El O. 'de bereidheid heeft getoond zich te begeven in het criminele circuit en er kennelijk geen probleem in heeft gezien dat met de wapens vermoedelijk ernstige misdrijven zouden worden gepleegd'.

Ongepast
De rechtbank stelt in het vonnis vast dat hoofdcommissaris van politie Pieter-Jaap Aalbersberg en een officier van justitie door uitspraken in de media in de dagen van de arrestaties 'zonder enige reserve blijk hebben gegeven van hun overtuiging dat de verdachte schuldig is', terwijl de rechtbank pas veel later over de zaak zou oordelen. Dat vindt de rechtbank ongepast.

Aan die vaststelling koppelen de rechters overigens niet de strafvermindering waarom advocaten hadden gevraagd. Farah el O. en Hakim H. handelden immers inderdaad in vuurwapens en spraken in afgeluisterde gesprekken over zware wapens.

Advocaat Sander Janssen van Farah el O. reageert opgelucht op het vonnis in de zaak die justitie in zijn ogen zowel in de rechtszaal als in de media heeft opgeklopt. 'De rechtbank heeft de zaak gelukkig teruggebracht tot de werkelijke proporties. Ik hoop dat het Openbaar Ministerie daar ook eens lering uit trekt.'

'Van een eis van vijf jaar naar nog maar vier maanden zitten is een mooi resultaat,' vindt ook raadsman Mark Teurlings van Hakim H. 'Ook goed dat de rechtbank duidelijk maakt dat de politie in de media de grenzen van het toelaatbare heeft overschreden. Door de uitlatingen kon het publiek denken dat de verdachten schuldig waren terwijl de rechter nog moest oordelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden