Update

Spyshop verkocht uzi aan Engelse agenten

Engelse undercoveragenten hebben een hoofdrol gespeeld in het onderzoek naar de eigenaar van de Amsterdamse spyshop One2spy aan de Admiraal de Ruijterweg en zeven medeverdachten. De acht werden 18 februari bij een grote politieactie gearresteerd voor wapenhandel.

Beeld Amaury Miller

Verscheidene verdachten hebben aan de Engelsen wapens verkocht. De spyshop werd bijna een half jaar afgeluisterd met in de winkel geplaatste microfoons en geobserveerd via een gehackte beveiligingscamera en een observatiecamera die op de ingang was gericht. Ook het internetverkeer werd onderschept.

De hoofdverdachten, van 22 tot 52 jaar, onder wie spyshopeigenaar Farah el O. (39), kwamen vandaag voor het eerst voor de rechtbank tijdens een inleidende zitting. Officier van justitie Sabine Tames verdenkt hen ervan dat ze jaren op grote schaal hebben gehandeld in een grote verscheidenheid aan wapens, verboden stoorzenders en spullen waarmee criminelen uit handen van de politie proberen te blijven.

Schietsleutelhanger
Ze zijn aangeklaagd voor het bezit van en de handel in onder meer (automatische) vuurwapens, stroomstootwapens (soms in de vorm van lippenstift of een gsm), schietsleutelhangers, schietpennen, messen in de vorm van pennen, pepperspray, illegale jammers om gsm-verkeer en peilbakens mee te storen en valse identiteitsbewijzen.

De handel zou in elk geval van 15 oktober 2012 tot de dag van de arrestaties hebben geduurd. De undercoveragenten hebben met spyshopmedewerker Hakim H. en een Servische leverancier contact gelegd over de aankoop van wapens. In een woning in de Willemskerkestraat in Osdorp zouden zij de rechercheurs op 17 februari wapens, onderdelen van wapens en drugs hebben aangeboden. Ze zouden met de zogenaamde klanten over de prijs hebben onderhandeld en afspraken hebben gemaakt over de levering - die uiteindelijk ook plaatsvond.

Gedemonteerde uzi
Hakim H. zou de pseudokopers ook in de spyshop op de computer afbeeldingen van wapens hebben getoond en ze een gedemonteerde uzi hebben geleverd. Shopeigenaar El O. zou de geheim agenten een schietsleutelhanger hebben verkocht. De spyshop is kort na de arrestaties dichtgetimmerd op last van burgemeester Eberhard van der Laan en zal waarschijnlijk niet meer opengaan.

Deze krant was aanwezig bij de invallen op 18 februari, waarbij de politiemensen bivakmutsen droegen om te voorkomen dat ze zouden worden herkend op heimelijke opnamen: de spyshop en de woningen van verdachten waren volgens justitie behangen met observatieapparatuur.

Opgeblazen
Raadsman Sander Janssen van El O. is kwaad over de manier waarop de politie de zaak tegen zijn cliënt en diens medeverdachten in zijn ogen heeft opgeblazen en over het feit dat deze krant bij de invallen was. Hij verwijt de politie en sommige media ook dat ten onrechte de indruk is gewekt dat spullen uit de spyshop een rol speelden bij recente liquidaties, zoals die in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012 en de moord op Rida Bennajem in maart 2013. Die berichten zijn volgens de raadsman onjuist én gevaarlijk.

Volgens Janssen zijn verreweg de meeste artikelen die zijn cliënt verkocht, legaal. De advocaat vermoedt dat de politie zijn klant aanpakt omdat die weigerde informatie te geven over zijn deels criminele clientèle.

'Van dit ongekend omvangrijke onderzoek, waarin de gekste opsporingsmethoden zijn gebruikt, vind je bijna niets terug op de aanklacht. Kennelijk heeft al dat afluisteren, observeren en volgen bijna niets bruikbaars opgeleverd,' zegt Janssen. 'Al wat op de tenlastelegging staat, komt uit het staartje van het onderzoek, toen die Engelse undercoveragenten zijn ingezet, waarna de invallen zijn gedaan en een handvol wapens en andere illegale spullen is gevonden. Een bevestiging van de grootschalige en langdurige wapenhandel waarover justitie spreekt, zie ik niet.'


UPDATE 17.30 uur:

De Amsterdamse rechter heeft de acht mannen vrijgelaten die worden verdacht van wapenhandel vanuit spyshop One2Spy aan de Admiraal de Ruyterweg.

De acht blijven verdachten in de zaak, maar de rechtbank vindt dat zij de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in vrijheid mogen afwachten. Het onderzoek naar de wapenhandel is al zo ver gevorderd dat de vrijheid van de verdachten geen nadelig effect zal hebben. Ook het recidivegevaar acht de rechter klein: de spionagewinkel is immers gesloten.

Advocaat Sander Janssen van hoofdverdachte Farah el O. is 'dolblij.' 'Het is goed om te zien dat de rechtbank deze zaak kennelijk tot de juiste proporties wil terugbrengen.

Beeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden