Update

Spyshop in de Baarsjes is een crimineel broeinest

De politie heeft tijdens een grootscheepse actie vanmorgen vroeg invallen gedaan in spyshop One2spy aan de Admiraal de Ruijterweg in De Baarsjes en in nog acht panden en een tuinhuisje in Amsterdam en omgeving.

Paul Vugts
Het team van forensische opsporing van de politie onderzoekt de spionagewinkel. Beeld Amaury Miller
Het team van forensische opsporing van de politie onderzoekt de spionagewinkel.Beeld Amaury Miller

Het Bureau Zware Criminaliteit van de recherche heeft onder codenaam 13Waigeo intensief onderzoek gedaan naar de spyshop, die volgens plaatsvervangend chef Jeroen Poelert 'op alle mogelijke manieren criminelen faciliteerde'. 'De vermenging van onderwereld en bovenwereld wordt hier fysiek tastbaar. De betrokkenen bij de winkel hielpen criminelen zo anoniem mogelijk te blijven en de recherche het werk te bemoeilijken.'

Lippenstift
Via de Criminele Inlichtingen­eenheid was bovendien informatie binnengekomen dat via de spyshop wapens werden verkocht. Tijdens doorzoekingen zijn vanmorgen (automatische) vuurwapens gevonden, jammers (verboden stoorzenders om gsm- en radiosignalen te blokkeren), grote bedragen en opmerkelijke gadgets, zoals een stroomstootwapen in de vorm van een lippenstift.

De 39-jarige Farah el O., die staat ingeschreven als eigenaar van de eenmanszaak, is gearresteerd in een huis aan de Meeuwenlaan in Noord.

Tweehonderd politiemensen
Nadat arrestatieteams rond zes uur vanochtend de zeven hoofdverdachten van hun bed hadden gelicht in Amsterdam, Hoofddorp en Den Ilp, kon een zoekploeg tegen kwart voor zeven met een bij El O. gevonden sleutel naar binnen in de winkel in spionageapparatuur en geheime wapens, op de hoek van de Admiraal de Ruijterweg en de Chasséstraat.

Alle betrokkenen bij het onderzoek droegen bivakmutsen, omdat de recherche ervan uit gaat dat zowel de winkel als de panden van de verdachten zijn behangen met 'spyware'. 'Houd er rekening mee dat niets is wat het lijkt,' waarschuwde de leider van het onderzoeksteam vanmorgen iets na vijf uur tijdens de briefing van de tweehonderd betrokken politiemensen. 'Noem geen namen, maar spreek elkaar aan met 'collega'.' De speurders kregen hulp in zoeken naar verborgen ruimtes van specialisten van het leger. In totaal zijn vandaag dertien arrestaties verricht.

Lees vandaag (19-02) meer in Het Parool: Spyshops zijn (nog) legaal, maar welk normaal mens heeft dat soort spullen nodig?

De winkel One2spy.com op de Admiraal de Ruyterweg. Beeld Amaury Miller
De winkel One2spy.com op de Admiraal de Ruyterweg.Beeld Amaury Miller

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden