Spyker: GM formeel gedagvaard

De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) is dinsdag formeel op de hoogte gesteld van de klacht die Spyker in de Verenigde Staten heeft ingediend wegens de vermeende rol van het bedrijf in de ondergang van Saab. GM heeft tot 28 augustus de tijd om op de aanklacht te reageren.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Maandag werd bekend dat Spyker namens Saab 3 miljard dollar schadevergoeding eist van GM. Het bedrijf uit Zeewolde nam de toen al zieltogende Zweedse autobouwer begin 2010 over van GM, maar slaagde er niet op eigen kracht in een ommekeer te bewerkstelligen. Toen dat met behulp van een Chinese partner wel leek te lukken, zou GM die deal moedwillig hebben gedwarsboomd.

Het Amerikaanse bedrijf heeft de aantijgingen van Spyker al als ongegrond van de hand gewezen.

Topman Victor Muller van Spyker zei eerder dat de hoogte van de schadeclaim een inschatting is van de waarde van Saab als de redding wel was doorgegaan en de schade die Spyker heeft geleden door het faillissement.

Samen met het advocatenbureau Patton Boggs uit Washington is de onderneming het afgelopen halfjaar bezig geweest met de voorbereidingen. Omdat Saab bankroet is, neemt Spyker de kosten van de rechtszaak op zich, in ruil voor 90 procent van een eventuele schadevergoeding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden