Spullenleenplatform Peerby nergens zoveel gebruikt als in Helmersbuurt

De Helmersbuurt kan doorgaan voor het brandpunt van de deeleconomie. Spullenleenplatform Peerby, waar buurtbewoners elkaar polsen of zij misschien een boormachine, partytent of hogedrukspuit te leen hebben, wordt nergens zo veel gebruikt als in postcodegebied 1054.

Beeld Peerby

Enthousiaste Peerbygebruikers uit de buurt roemen het buurtgevoel dat ze krijgen van de deeleconomie, die bezit overbodig zou maken doordat consumenten elkaars spullen delen.

Dat juist de Helmersbuurt eruit springt, zou kunnen liggen aan de gemoedelijke sfeer en de mix van bewoners (relatief veel gezinnen). Ook kan helpen dat de oprichter van Peerby, Daan Weddepohl, er lange tijd heeft gewoond. Toen het spullenleenplatform begon in 2012, is daar ook wel geëxperimenteerd met het werven van leden. Blijkbaar is dat in deze buurt gelukt, al kan het volgens een woordvoerder zomaar zo zijn dat volgende maand een ander postcodegebied eruit springt. Maandelijks heeft Peerby nu 100.000 gebruikers.

Bij andere platforms, zoals Airbnb, Snappcar en Thuisafgehaald.nl, dringt de Helmersbuurt zich niet zo specifiek op als het kloppende hart van de deeleconomie. Wel is meteen duidelijk dat Amsterdam-binnen-de-ring als geheel aanspraak mag maken op die eretitel.

Amsterdam-binnen-de-ring
Zo stelt Airbnb dat Amsterdam goed is voor twee derde van de Nederlandse woningen die er te huur worden aangeboden aan toeristen. Wel groeit het aanbod buiten Amsterdam sneller en treedt binnen de stad een soort verzadiging op. Gegevens tot op buurtniveau kan of wil Airbnb niet geven.

Op Snappcar, waar autobezitters hun wagen te huur kunnen aanbieden, is de Helmersbuurt zeker actief. Maar dat geldt grosso modo voor heel Amsterdam-binnen-de-ring, terwijl de autodichtheid per inwoner in Utrecht hoger ligt, als we afgaan op de plattegrond met de beschikbare auto's.

Ook op Thuisafgehaald.nl - voor maaltijden - en Konnektid - voor cursussen - behoort Oud-West zeker tot de actiefste buurten, maar onduidelijk is of er in andere delen van de stad of andere steden nog net iets meer aanbieders zijn.


Lees vandaag (21-1) meer in Het Parool: Eerlijk zullen we alles delen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden