Sprookje van de Sint nog niet zonder discussie gevierd

Wie denkt dat met de komst van de Spaanse edelman het sprookje van Sinterklaas weer zonder discussie kan worden gevierd, komt bedrogen uit, zo blijkt. Overal in en rond Amsterdam duiken pikzwarte pieten op, en dat betekent dat ook de protesten tegen Zwarte Piet doorgaan.

De intocht in Weesp Beeld Amaury Miller
De intocht in WeespBeeld Amaury Miller

Zo was er zaterdag een confrontatie bij Heerenveen, waar een groep deels Amsterdamse demonstranten van Kick Out Zwarte Piet door voorstanders werd tegengehouden op hun weg naar de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum. Nadat de locoburgemeester had besloten om de demonstratie te verbieden, wilde de groep naar Weesp, waar zaterdag medestanders bij elkaar kwamen voor een protest.

Dat ging namelijk wel door. Maar nadat de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet onder politiebegeleiding terug reden, kregen ze te horen dat ze ook in Weesp niet welkom waren. Volgens de waarnemend burgemeester van Weesp was de veiligheid van bezoekers en demonstranten niet te garanderen. Hij kondigde een noodbevel af.

Overigens verliep de geplande demonstratie in Weesp rustig. Er hadden zich enkele tientallen mensen opgesteld in het oude centrum. Sinterklaas maakte zijn entree ergens tussen twee en half drie in ouderwets snertweer.

Vak
Achter een haag van kinderen die hem daar stonden op te wachten was een demonstratievak gemaakt, achter dranghekken, geflankeerd door politie te paard. "Ook voor jullie veiligheid," zei de agent toen hij een hek plaatste. De demonstranten droegen borden 'Zwarte Piet = racisme' en riepen, ook door een megafoon, leuzen als 'Mijn huid, mijn haar, is geen kostuum' en 'Zwarte Piet is zwart verdriet'.

Joyce Wildschut, een van de initiatiefnemers van het protest, vond het nog hard nodig om een statement te maken. Ja, na jaren van protest is tijdens de Amsterdamse intocht Zwarte Piet afgeschaft en hier en daar duiken ook elders gekleurde pieten op. "Maar de rest van Nederland houdt nog vast aan de racistische karikatuur." Kijk, knikte ze naar de pakjesboot verderop. "Je ziet ze nu binnen varen. Kroeshaar, pruiken, rode lippen, pikzwart. Ronduit racistisch. Dit kan gewoon niet."

Afgelopen
Wildschut demonstreerde voor het derde jaar op rij, en blijft dat doen 'totdat iedereen beseft dat racisme anno 2017 niet meer kan'. "We hoeven niet meer te discussiëren of het karikatuur wel of niet racistisch is - dat is het gewoon en nu moeten we als een geciviliseerde maatschappij er naar handelen. Het moet gewoon afgelopen zijn."

De groep actievoerders werd in Weesp geduld, met hier en daar wat opmerkingen. Een voorbijgangster maakte een foto van de demonstranten en beet ze vervolgens iets onvriendelijks toe. "Ik stoor me er vreselijk aan," zei ze toen ze de groep voorbij was gebeend. "Vandaag is een kinderfeest, dat moeten ze niet vernaggelen. Wat ik tegen ze zei? Dat ze een stelletje zielige kneuzen zijn. Zo, en nu wil ik er niets meer over kwijt." Ze wandelde in een stevig tempo richting de winkelstraat, waar niet veel later de optocht doorheen ging.

Volgens actievoerders Charlotte, Esther en Grace zijn de reacties van de intochtbezoekers op de demonstranten heel divers. Van een middelvinger tot een opgestoken duim en zo'n beetje alles ertussen in. "Veel mensen lachen of wijzen naar hun hoofd," zegt Charlotte. "Maar plaatsvervangende schaamte zie ik ook. Veel mensen kijken naar de grond of weg als ze ons voorbij lopen."

Zwarte Piet in Weesp Beeld Amaury Miller
Zwarte Piet in WeespBeeld Amaury Miller
Regen trok tijdens de intocht over Weesp Beeld Amaury Miller
Regen trok tijdens de intocht over WeespBeeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden