Sprong WOZ-waarde in Amsterdam na explosie woningprijzen

De WOZ-waarde van Amsterdamse woningen is per 1 januari 2017 gemiddeld 16,7% hoger vastgesteld dan vorig jaar. De stijging volgt de geëxplodeerde woningprijzen in de stad.

De woningen in Amsterdam zijn gemiddeld 16 procent meer waard geworden Beeld Hollandse Hoogte
De woningen in Amsterdam zijn gemiddeld 16 procent meer waard gewordenBeeld Hollandse Hoogte

De Belastingdienst stelt in 2017 de WOZ-waarde vast met als peildatum 2016. De gemelde stijging ontstaat na een vergelijking met het daaraan voorafgaande jaar, peildatum 2015. In de twaalf maanden tot 2015 steeg de WOZ-waarde met gemiddeld 8,9 procent. De relatief geringe stijging tot 2015 komt omdat de huizenprijzen tussen 2014 en 2015 nog niet zo sterk stegen.

Stadsdeel Oost is koploper in die waardestijging, met een gemiddelde stijging van meer dan 20 procent. In Zuid en West steeg de WOZ-waarde met respectievelijk 19 en 18 procent, gevolgd door Centrum met 17 procent. In Noord steeg de waarde 13 procent, Nieuw-West met 10 procent en in Zuidoost met 7 procent.

Populaire buurten
De WOZ-waarde is de waarde van onroerend goed, zoals een woning of kantoor, zoals de gemeente die heeft vastgesteld volgens de Wet waardering ontroerende zaken. Daarbij wordt tevens gekeken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. In populaire buurten zoals het Centrum en Zuid zal de stijging hoger uitvallen dan bijvoorbeeld in Zuidoost.

De WOZ-waarde volgt met enige vertraging de ontwikkelingen van de Amsterdamse huizenmarkt omdat de Belastingdienst kijkt naar de onroerendgoedprijzen van een jaar geleden. De fikse stijging van de WOZ-waarden in 2017 zijn goeddeels te herleiden naar de aantrekkende huizenmarkt vanaf 2015: de huizen zijn in korte tijd veel meer waard geworden.

Inflatie vergoed
Huizenbezitters betalen overigens per saldo lang niet zo veel Onroerendzaakbelasting (OZB) meer vergeleken met de WOZ-stijging. Dat komt omdat de gemeente Amsterdam elk jaar het OZB-tarief zodanig aanpast dat de gemeente ruwweg alleen de inflatie vergoed krijgt.

De inflatie steeg vorig jaar met minder dan een procent. Amsterdam verlaagt dan ook het OZB-tarief dit jaar van 0,05719 procent tot 0,04901 procent van de WOZ-waarde. In 2014 lag het tarief nog op 0,06309 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden