Plus

Springsnow Festival: spectaculaire show van de Amsterdamse iep

De komende weken laten de 75.000 iepen in de stad hun zaadjes vallen. Het bijzondere fenomeen van de lentesneeuw wordt voor het vijfde jaar op rij gevierd met het Springsnow Festival.

De zaadjes van de iep stapelen zich op in het voorjaar.Beeld Springsnow Festival

De krolse kat, de baltsende fuut en het burlende hert: het is allemaal maar klein bier in vergelijking met de explosie van voortplantingsdrift die de stad in de komende weken te wachten staat, nu de 75.000 iepen de komende maand miljarden zaadjes loslaten in de vorm van zogenoemde lentesneeuw.

In Amsterdam wordt het fenomeen sinds vijf jaar gevierd met het Springsnow Festival, dat donderdag begint. Er is een wandeling van acht kilometer uitgezet langs de mooiste iepen van de stad, er zijn workshops om het lentesneeuw­gevoel vast te leggen in kunst én er wordt iepentaart verkocht. Amsterdam is de enige plaats in het land waar het verschijnsel op deze manier aandacht krijgt.

Miljoen zaadvleugeltjes
Ze zijn nog nooit geteld, maar de schatting is dat een volwassen iep in enkele weken tijd een miljoen zaadvleugeltjes loslaat. Die hoeveelheid hangt af van de zomer en van de herfst, wanneer de boom zijn voorbereidingen treft voor het voorjaar. Hoe beter de omstandigheden, hoe meer zaadjes. "De iep," zegt iependeskundige Ronnie Nijboer, "is een boom die graag op safe speelt."

Niet alle vleugeltjes bevrucht zijn. In de weken voorafgaande aan de lentesneeuw hebben de iepen hun stuifmeel al losgelaten. Dat wordt door de wind meegevoerd naar bomen in de buurt die hun stampers al hebben opengezet. "Uiteindelijk wordt er heel weinig bestoven," legt Nijboer uit. "Het meeste zaad is loos. Maar er blijft voldoende over om zaailingen te produceren."

Dat wil zeggen: in normale omstandigheden. De tragiek is dat van al die iepige inspanning in een stad als Amsterdam vrijwel niets overblijft. "Er kan een zaadje met een beetje geluk tussen twee stoeptegels wortel schieten, maar zo'n zaailing wordt dan doorgaans toch uit de grond getrokken," zegt Nijboer. "Als je over een paar maanden in de parken goed om je heen kijkt, kun je wel het een en ander zien staan."

Reiniging
Maar veel is het niet. Dat maakt de lentesneeuw ook een beetje tot een vuurwerkshow. Het is even prachtig, maar daarna kan de reiniging aan het werk. Nijboer: "De duiven zijn er ook heel blij mee. De zaadjes zitten vol voedzame proteïnen. Het verhaal gaat dat vroeger in China wel brood werd gebakken van iepenzaad. En de Noormannen voerden twijgen van de iep aan hun vee."

Voor Nijboer, verbonden aan een grote iepenkwekerij in Limmen, is de komst van de lentesneeuw ook het sein om aan het werk te gaan. Samen met zijn collega's verzamelt hij zaadjes voor de kweek. Niet in Amsterdam, zegt hij er onmiddellijk bij. "Voornamelijk in Drenthe en Gelderland. Daar zijn de fladderiep en de steeliep: inheemse soorten die niet vatbaar zijn voor de iepziekte. Amsterdam heeft wel heel veel iepen, maar dat zijn allemaal klonen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden