Plus

Spreiding? Gemeente houdt festivals het liefst voor zichzelf

Amsterdam is festivalhoofdstad van het land, blijkt uit de net verschenen Festival Atlas. Met honderd of duizenden bezoekers, duur of gratis, country of acid. Ligt spreiding voor de hand?

The Flying Dutch Amsterdam Beeld anp
The Flying Dutch AmsterdamBeeld anp

Epic Vibes, Beat the Boktor Fest, Into the Grave, Kaaspop, Preipop, Puddingpop: het alfabetisch overzicht dat als bijlage is meegenomen in de net verschenen Festival Atlas 2015 roept heerlijke beelden op van levende muziek op zomerse dagen, hamburgers van de barbecue en bier uit plastic glazen en parkeren in een weiland.

Bijna duizend muziekfestivals turfden de samenstellers, en dat is nog maar het topje van de ijsberg, zegt hoofdonderzoeker Harry van Vliet van de Hogeschool van Amsterdam.

"Aan jazzfestivals en festivals met klassieke muziek zijn we niet toegekomen, net zo min als aan de duizenden georganiseerde dancefeesten. Deze eerste atlas kan vanaf hier gaan groeien."

Van die bijna duizend festivals werden alle wetenswaardigheden in een database ondergebracht, en dat levert - in elk geval voor de liefhebber - interessante informatie op. Bijvoorbeeld: de festivals presenteren samen in totaal driehonderd verschillende genres, waarvan dance, rock, house, pop en techno het meest worden genoemd en terror, breakbeat en salsa de minst genoemde stromingen zijn.

McFestivalisering
Van Vliet spreekt van een druk en levendig festivallandschap. "Het aanbod is ontzettend groot en divers. Uit onderzoek naar de beleving van bezoekers van festivals weten we dat de vraag alleen nog maar verder toeneemt. De generatie die in de jaren zestig en zeventig naar de eerste festivals ging, bezoekt nu nog steeds festivals. Met elke nieuwe generatie komt daar een nieuwe groep bezoekers bij."

In de programmering van de festivals bespeuren de onderzoekers wel een dreigende eenvormigheid, in de atlas McFestivalisering genoemd.

"De kritiek neemt toe dat festivals veel op elkaar gaan lijken," vertelt Van Vliet. "Grote publiekstrekkers als Guus Meeuwis, Nick en Simon, Kensington en Typhoon staan garant voor een volle bak en treden soms wel veertig keer op in drie maanden tijd."

Onderdeel van de atlas is een 'innovatie-index' waarbij de vernieuwingsdrift van grote festivals wordt bekeken.

Gratis
Het blijkt dat als Lowlands met een reputatie als trendsetter in werkelijkheid niet veel meer nieuwe artiesten presenteert dan een trendvolgend festival als Pinkpop. Van Vliet: "Pinkpop leent wel nadrukkelijk van Lowlands. Als je dat hebt gemist, kun je een jaar later op Pinkpop veel inhalen."

22fest in het Diemerbos Beeld -
22fest in het DiemerbosBeeld -

Van de duizend muziekfestivals in 2015 moest in bijna tachtig procent van de gevallen worden betaald. Dat verschilt gek genoeg aanzienlijk per provincie.

In Drenthe was bijna de helft van de muziekfestivals gratis toegankelijk. "Entree is wel een rekbaar begrip," vertelt Van Vliet. "De grote festivals met grote artiesten vragen rustig honderd euro of meer, kleine, beginnende festivals vragen vijf euro voor de onkosten."

Festivalbeleid
De onderzoekers keken ook naar het gebruik van de sociale media. Met zijn A State of Trance in Utrecht behaalde deejay Armin van Buuren meer dan een miljoen likes op Facebook en bijna 250.000 volgers op Twitter. Beelden van het Liquicity Festival werden 185 miljoen keer bekeken via YouTube. Goed dat die mensen niet allemaal naar het Diemerbos zijn gekomen.

Amsterdam herbergt de meeste muziekfestivals: 123. Ruim twee keer zo veel als de 51 in Rotterdam en de 43 in Utrecht. Heel Drenthe doet het met zestien festivals.

Spreiding ligt voor de hand, maar dat is geen vanzelfsprekendheid, stelt Van Vliet.

"Festivals hebben een duidelijke functie voor gemeenten. Ze bevorderen de sociale cohesie en vergroten de aantrekkingskracht. Daarom staan gemeenten festivals in het algemeen niet graag af. Een regionaal festivalbeleid valt in elk geval nergens te ontdekken."

Provincies met relatief weinig festivals als Drenthe en Zeeland kennen vanzelf een betere spreiding van de drukte, zegt Van Vliet. "Of drukte: daar hebben dorpen gewoon een keer per jaar een festival voor vijfhonderd bezoekers. Maar ook die hebben het prima naar hun zin."

Pitch Festival in het Westerpark Beeld -
Pitch Festival in het WesterparkBeeld -
null Beeld Festival Atlas 2015/Laura van der Bijl
Beeld Festival Atlas 2015/Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden