Spreekuur voor allochtone kankerpatiënten

AMSTERDAM - De Stichting Allochtonen en Kanker (SAK) heeft in West een speciaal spreekuur ingesteld voor allochtone patiënten.

Veel kankerpatiënten met een andere culturele achtergrond hebben het niet alleen moeilijk met hun ziekte, maar weten ook de weg in de medische wereld niet te vinden. Anderzijds is het voor autochtone artsen soms moeilijk hun patiënten bij te staan. Want afgezien van taalproblemen speelt ook mee dat in sommige culturen een taboe op de ziekte rust.

Op het spreekuur is Asmae Choukat aanwezig, consulente van Marokkaanse afkomst. Zij probeert een brug te slaan naar autochtone artsen door hen duidelijk te maken dat een Marokkaanse vrouw of een Turkse of Somalische man de ziekte anders kan beleven dan ze gewend zijn. ''Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat ze pas goed zijn geholpen als ze veel pillen krijgen,'' aldus Choukat.

Hulp en advies van mensen met dezelfde culturele achtergrond kunnen helpen.

Volgens Mehmet Uygun van de SAK telt de stichting inmiddels veertig vrijwilligers met vijftien nationaliteiten. Zij zoeken de patiënten zo nodig thuis op en begeleiden hen in het ziekenhuis.

Uygun: ''Kanker is voor iedereen hetzelfde. Maar de verwerking is anders. De één wil er niet over praten en denkt dat kanker altijd maar meteen de dood betekent. De ander zoekt steun, maar voelt zich geïsoleerd omdat het in zijn of haar gemeenschap een taboe is. Daarom vinden we contact met lotgenoten belangrijk.''
De stichting heeft folders in het Nederlands, Turks, Arabisch en Engels verspreid onder huisartsen en ziekenhuizen.

Het spreekuur is elke woensdag tussen negen en één uur in het Ingeborg Douwes Centrum in de Jan van Galenstraat 335. Het centrum geeft elk jaar honderden mensen met kanker en hun naasten psychosociale begeleiding. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden