Sprankje hoop voor tegenstanders verplaatsing Sea Palace

Een laatste sprankje hoop voor tegenstanders van de geplande verplaatsing van drijvend restaurant Sea Palace op het Oosterdokseiland. Wethouder Eric van der Burg (Ruimtelijke Ordening) gaat nog één keer de plussen en minnen van een wijziging van het bestemmingsplan op een rijtje zetten.

Tegenstanders van het huidige plan hebben het drijvende restaurant liever voor de OBA Beeld Gemeente Amsterdam, bewerkt door Het Parool/Jorris Verboon
Tegenstanders van het huidige plan hebben het drijvende restaurant liever voor de OBABeeld Gemeente Amsterdam, bewerkt door Het Parool/Jorris Verboon

Dat zei hij afgelopen week toe in de raadscommissie Ruimtelijke Ordening. Enkele tientallen omwonenden en ondernemers uit de buurt hadden het college van b. en w. in een petitie opgeroepen om voor een andere, volgens hen minder overlastgevende locatie te gaan. Dat voorstel werd van tafel geveegd.

Bij de behandeling van die afwijzing vroeg raadslid Bart Vink (D66) de wethouder alsnog onderzoek te doen naar een mogelijke wijziging van het bestemmingplan. 'Een gemeente die er voor haar inwoners is, moet soms een beetje extra inzet leveren,' zei hij over de extra tijd en moeite die zo'n onderzoek kan kosten. De wethouder stemde niet in met een onderzoek, maar toonde zich wel bereid nog eens de voors en tegens van een planswijziging op een rijtje te zetten.

Overlast

De initatiefnemers van de petitie stelden voor het Chinese eetpaleis meer oostelijk aan de wandelsteiger te leggen, tegenover bibliotheek OBA. Ze vrezen voor overlast door drukte en een belemmering van een vrij uitzicht. Volgens de ondertekenaars is de kade bij de nieuwe locatie te smal en de afstand tot de permanente bewoning te klein. 'Een behoorlijke aanslag op de privacy en functionele vrijheden van bewoners en bedrijven ter plekke,' screef André Vieleers in oktober in een ingezonden stuk in Het Parool.

Volgens het bestemmingsplan wordt het restaurant 75 meter dichter bij het Centraal Station aangelegd. Het college noemde het in een reactie op de petitie 'niet waarschijnlijk' dat de verplaatsing van Sea Palace leidt tot noemenswaardig meer verkeer op die locatie. 'Sea Palace is een groot restaurant, maar kwantitatief gezien is de invloed van bezoekers van Sea Palace op de verkeersbewegingen beperkt.' Ook vindt het college de afstand tot de woningen, zo'n 30 tot 35 meter, 'niet krap'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden