Sprak Eric van der Burg de waarheid over aanbesteding thuiszorg?

Wat volgens VVD-wethouder Eric van der Burg 'pertinent onwaar' was, blijkt nu toch zo te zijn. De hulp bij het huishouden is klassiek - en dus commercieel - Europees aanbesteed. Tegen de wens van de gemeenteraad.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau PwC. Daarmee komen de stellige uitspraken van Van der Burg in 2011 in een vreemd daglicht te staan. Hij beweerde toen bij hoog en bij laag dat niet Europees was aanbesteed.

Bij het contracteren van zorgaanbieders voor het verzorgen van huishoudelijke hulp was het vanaf 2007 gangbaar Europees aan te besteden. Dit leidde echter tot een concurrentieslag op basis van prijs, waardoor thuiszorgorganisaties fors moesten bezuinigen. Om meer controle te houden op de uitvoering kwam men op het idee 'bestuurlijk' aan te besteden, waarbij er meer overleg zou zijn over de manier waarop zorg wordt geleverd. Ook in Amsterdam wilde de gemeenteraad dit in 2011 doen.

De SP signaleerde eind 2011 echter dat Van der Burg niet bestuurlijk, maar Europees aan het aanbesteden was. De VVD-wethouder was daar niet van gediend. Hij noemde de bewering van SP-raadslid Maureen van der Pligt pertinent onwaar. 'Er is geen sprake van een Europese aanbesteding', zei hij 30 november 2011 in de gemeenteraad. En hij beet de SP toe: 'Er komt een moment dat ik denk: als mensen de waarheid niet vertellen, willen ze die ook niet horen.'

Faillissement Thuiszorgdiakonie
De vraag is nu echter of de wethouder zelf de waarheid vertelde. Volgens PwC had de aanbesteding wel degelijk het karakter van een klassieke Europese aanbesteding. Daaruit trekt PwC de conclusie dat kennelijk voor een marktomgeving werd gekozen. En dat daarmee de kans op faillissementen werd ingecalculeerd. Zo ook het faillissement van zorgaanbieder Thuiszorg Diakonie.

Dit soort faillissementen, met alle risico's van dien, wilde de gemeenteraad met een bestuurlijke aanbesteding juist voorkomen, zegt raadslid Femke Roosma van GroenLinks. 'Door klassiek Europees aan te besteden zet je de continuïteit van de zorg voor zwakke en oudere mensen op het spel. Dat wilde de gemeenteraad juist niet.'

Roosma is benieuwd hoe de wethouder zal uitleggen wat hij heeft gedaan. 'De vraag is of hij er bewust voor heeft gekozen dat mensen het risico lopen tijdelijk geen zorg te krijgen vanwege een faillissement.'

Van der Burg zei vanochtend dat de gemeente niet Europees heeft aanbesteed, ook al vindt PwC wel dat de aanbesteding dat karakter had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden