Sportverenigingen creatief tijdens recessie

PAPENDAL - De Nederlandse sportverenigingen gaan creatief om met de gevolgen van de recessie. Dit blijkt uit het rapport Tussen veerkracht en vrees. De impact van de recessie op de georganiseerde sport, dat het W.J.H. Mulier Instituut op verzoek van de sportkoepel NOCNSF heeft opgesteld.

Aan het onderzoek namen 1300 verenigingen deel. De meeste maken zich wel zorgen over de financiële situatie, maar er zijn weinig clubs die met 'omvallen' worden bedreigd. Eind 2009 maakten meer verenigingen zich druk over hun financiën dan eind 2008. Het aandeel verenigingen dat zijn financiële positie als (zeer) goed ervaart, is gedaald van 73 procent in 2008 naar 64 in 2009. Bijna een kwart van de verenigingen (22 procent) zag de gemeentelijke bijdragen in 2009 afnemen. In 2008 was dit nog 14. Er is echter creatief bezuinigd en goed ingespeeld op de teruglopende inkomsten.

In totaal 22 procent van de verenigingen geeft aan dat het in 2009 heeft moeten bezuinigen. In 2008 was dat 13 procent. Voor 2010 verwacht 31 procent te moeten bezuinigen. De afname van de sponsorinkomsten is met 13 procent toegenomen tot 33 procent. Eind 2009 kenden sportverenigingen 184.000 vacatures voor vrijwilligers en 7400 vacatures voor betaalde krachten.Gemiddeld telt een vereniging veertig vrijwilligers en tweeënhalf fte aan betaalde krachten. Steeds meer verenigingen werken samen met een of meer andere organisaties. Dit percentage ging van 80 naar 84 procent.

Volgens het onderzoek is waakzaamheid wel geboden om er voor te zorgen dat de grootste investeerder in de sport, de lokale overheid, haar bezuinigingen niet op de sport afwentelt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden