Sporters kropen over gifgrond op sportterrein Ouderkerk

In de Ouderkerkse vuilstort die werd gebruikt als hindernisbaan voor het evenement Dirt Maniacs, zijn giftige stoffen gevonden. Honderden sporters kropen er overheen. De vuilnisbelt is nooit voldoende gesaneerd.

Sporters op het Obstacle Course Training Centre in Ouderkerk aan de Amstel. Op de achtergrond de modderbaan over de voormalige vuilstortplaats.Beeld Marc Driessen

Honderden sporters hebben over ernstig verontreinigde grond gekropen op een vuilnisbelt in Ouderkerk aan de Amstel. ROC-scholieren hebben de grond onbeschermd opgeruimd, terwijl er sporen van kankerverwekkende stoffen zijn aangetroffen.

Tijdens het evenement Dirt Maniacs, in april dit jaar, zwommen 480 sporters door slootjes en beklommen ze allerlei hindernissen. Onderdeel van het parcours, bij de Ouderkerkerplas, is een voormalige vuilstortplaats. De (betalende) sporters waadden door slootjes aan de voet van de afvalberg en kropen over de modderige heuvel naar de top.

Uit twee provinciale rapporten over de vuilnisbelt uit 2008 blijkt echter dat in de grond de concentratie van het gif arseen veel te hoog is. Ook zijn er vluchtige chloorkoolwaterstoffen gevonden: kankerverwekkende chemische producten.

De organisator van Dirt Maniacs, Lars Vreugdenhil, opende begin juli rondom de afvalberg een permanente hindernisbaan, het Obstacle Course Training Centre. Hij zegt dat de modderbanen op de belt en de slootjes niet langer worden gebruikt, maar ze zijn niet afgesloten voor sporters.

Giftig stortmateriaal
De gegevens uit 2008 baren drie bodemverontreinigingsdeskundigen die op verzoek van Het Parool naar de rapporten keken, grote zorgen. Zij noemen het volstrekt onverantwoord om op de berg en in de slootjes eromheen te sporten, omdat sporters met het mogelijk giftige stortmateriaal in aanraking kunnen komen. De vuilnisbelt is nooit voldoende gesaneerd, staat in hetzelfde rapport. De deklaag die erop ligt, is te dun.

Vreugdenhil laat weten dat hij de vuilnisbelt voorafgaand aan het evenement gedeeltelijk heeft laten opruimen door studenten van het ROC in Zuidoost. 'Daarbij kwam vuil naar boven,' zegt hij. 'Hard en zacht plastic, kapotte flessen en hier en daar een stuk staal.'

Volgens oud-inspecteur van de Arbeidsinspectie Wim Scheltema, specialist in saneringswerkzaamheden, is het opruimen in strijd met alle regels gebeurd. 'Alleen een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf had deze werkzaamheden mogen uitvoeren.'

Geen zorgen
Locoburgemeester van Ouder-Amstel Rineke Korrel, tevens wethouder Ruimtelijke Ordening, zegt de provinciale rapporten uit 2008 niet te kennen. Zij zegt evenwel 'geen enkele reden te hebben om zich zorgen te maken over de gezondheid van de sporters en de scholieren van het ROC'.

Ze zegt zich 'gesterkt te voelen' door een 'indicatief rapport' van een onafhankelijk bureau dat eind vorige maand is opgemaakt op aandringen van bewoners. Toen zijn geen sporen aangetroffen van de kankerverwekkende stoffen. De berg is echter niet onderzocht. Scheltema noemt het 'een slap en goedkoop aftreksel van wat een goed rapport moet zijn'.

Vreugdenhil spreekt van 'een heksenjacht ingesteld door boze omwonenden'. 'De grond kan niet gevaarlijk zijn; er lopen daar al jaren mensen. Dat had dan ook niet gemogen. Aan het Groengebied Amstelland heb ik overal toestemming voor gevraagd. Ik was me van geen kwaad bewust.'

Lees hier het uitgebreide verhaal over het sportterrein in Ouderkerk aan de Amstel: Tijgeren over een vuilnisbelt: hoe kon dat gebeuren?

Tijgeren over een vuilnisbelt: hoe kon dat gebeuren?

Honderden sporters kropen over vervuilde grond van een mogelijk gevaarlijke vuilnisbelt in Ouderkerk aan de Amstel. Scholieren ruimden onbeschermd afval op. Hoe kon dat gebeuren?

Lees hier het uitgebreide verhaal over het Obstacle Course Training Centre in Ouderkerk aan de Amstel. Met reacties van ondernemer Lars Vreugdenhil en de locoburgemeester van Ouder Amstel, Rineke Korrel.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden