Sporters bereiden zich op de VU voor op hitte Tokio

Het gisteren geopende Human Performance Lab moet topsporters voorbereiden op de hitte tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

Tessa Thepen
In de klimaatkamer worden sporters getest onder verschillende omstandig­heden Beeld Jesper Boot
In de klimaatkamer worden sporters getest onder verschillende omstandig­hedenBeeld Jesper Boot

Het is benauwd warm in de gloednieuwe klimaatkamer op de vierde verdieping van de Vrije Universiteit. Ademen gaat niet zo lekker, laat staan sporten. "Het is hier 30 graden met een luchtvochtigheid van 70 procent," zegt VU-hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen (59).

Het is zo ongeveer de temperatuur in Tokio in de zomer van 2020 tijdens de Olympische Spelen. Allesbehalve een Nederlands klimaat. Ook ligt de Japanse hoofdstad 40 meter boven zeeniveau, een stuk hoger dan Nederland.

Voor topatleten is het dus van groot belang om zich goed voor te bereiden op de verschillen, maar hoe doe je dat? In eerste instantie door vroegtijdig naar het land te vertrekken en te acclimatiseren. Of door het doen van hoogtestages, en nu is de klimaatkamer in het Human Performance Lab dus ook een optie.

Zuurstofniveau
In deze ruimte wordt onderzoek gedaan naar prestaties onder extreme omstandigheden zoals hoge temperaturen of lage zuurstofniveaus.

Het lab werd gisteren geopend door schaatsster Esmee Visser (22). Naast VU-student is ze Europees kampioen op de 3000 meter en Olympisch kampioen op de 5000 meter. "Hoe hoger je in de sport komt, hoe meer kleine dingen invloed op je prestaties hebben. Labs zoals dit kunnen details in kaart brengen," zegt Visser.

Dat is ook het doel volgens Daanen. "Mensen gaan steeds extremere uitdagingen aan. Je hebt de Saharamarathon en zelfs de Noordpool­marathon. In dit lab kunnen we kijken waar de problemen of juist de uitdagingen zitten."

5800 meter hoog
De klimaatkamer, een wit vierkant hok van zo'n tien vierkante meter, kan een zuurstofniveau bereiken overeenkomend met een hoogte van 5800 meter, ongeveer zo hoog als de Kilimanjaro. Ook kunnen temperaturen van min 20 tot plus 60 graden Celcius worden nagebootst. Voorheen waren er ook al laboratoria met die mogelijkheden, maar juist die combinatie maakt dit lab uniek.

Topsporters krijgen in het lab een inspanningstest. Ze moeten fietsen met een aantal plakkers op hun lichaam. Zo wordt de invloed van bijvoorbeeld hitte getest, maar de klimaatkamer kan ook complete stormen nabootsen. Daanen: "Een andere mogelijkheid om reactie te meten is een pil met een sensor erin. Die laat zien hoe er in het lichaam wordt gereageerd."

Agressie
Visser heeft nog nooit aan hoogte­stages gedaan. "Dat is duur, daar was bij mij nooit geld voor. Trainingskampen deden we dichtbij, in Inzell." Lachend zegt ze dat er wat betreft haar prestaties dus zeker nog rek in zit.

Ook niet-sporters kunnen bij het Human Performance Lab terecht voor onderzoek. De VU heeft voor ogen om ook onderzoek te doen naar niet-sportgerelateerde verschijnselen. Zo wordt de invloed van temperatuur op agressie en de economische schade van werken in de hitte in kaart gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden