Sportcentrum in Noord staat te verkommeren

Het Ronald McDonald Centre in Amsterdam-Noord, een prestigieus sportcomplex voor gehandicapte kinderen dat gefinancierd is door donateurs, staat vaak zo goed als leeg.

Floor Boon
Sportpark De Weeren met op de achtergrond Het Ronald McDonald Centre. Beeld Jean-Pierre Jans
Sportpark De Weeren met op de achtergrond Het Ronald McDonald Centre.Beeld Jean-Pierre Jans

Het sportcentrum kwam er mede door de inspanningen van Dennis Gebbink, die tot Amsterdammer van het Jaar 2007 werd gekozen, en zijn vereniging Only Friends. In het centrum, dat uniek is in Europa, kunnen dagelijks duizend kinderen sporten, maar het wordt vaak door nog geen honderd kinderen per dag bezocht. Gebbink ziet het centrum volgens critici vooral als clubhuis voor de vijfhonderd leden van Only Friends.

Het centrum, dat nog geen twee jaar oud is, heeft volgens ingewijden een incapabele directie, die nauwelijks externe partijen toelaat. De dagarrangementen waarbij Amsterdamse scholieren met een handicap in het centrum konden sporten, zijn stopgezet.

Hogeschool Inholland, onderwijspartner van het centrum, heeft de stages stopgezet en het ROC Amsterdam bezint zich op de samenwerking.

'Nooit weten waar we aan toe zijn'
Ton Hendriks is directeur van Stichting Prisma, de grootste aanbieder van vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking in Amsterdam. Hij zegt: 'Afspraken om gebruik te maken van de faciliteiten moeten we elk jaar opnieuw bevechten en we weten nooit waar we aan toe zijn daar. Als het Ronald McDonald Centre al niet met ons praat, met wie praat het dan wel?'

Er dreigt ook een financieel probleem. Voor de exploitatie zijn naar schatting jaarlijks tonnen nodig. Omdat er nauwelijks inkomsten zijn uit de verhuur, legt het Ronald McDonald Kinderfonds grote bedragen toe.

Wethouder Eric van der Burg (VVD) zegt op de hoogte te zijn van de problemen: 'Ik constateer het, mijn ambtenaren constateren het." Directeur Sonja Robben van het centrum herkent zich niet in de kritiek. Dennis Gebbink: 'Er spelen allerlei krachten die willen meeliften op mijn succes.'

In Het Parool vandaag: De droom staat leeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden