Spookhulp en intimidatie bij thuiszorgbedrijf in Nieuw-West

Een thuiszorgbedrijf waar de medewerkers exclusief werken voor familie, de directeur beticht wordt van het bedreigen van een zwaar gehandicapte zakenpartner en de zorgverzekeraar de banden mee wil verbreken.

null Beeld Hedy Tjin
Beeld Hedy Tjin

Maxima Zorg is een bedrijfje dat zich in Nieuw-West richt op oudere Marokkaanse Amsterdammers. Verzekeraar Zilveren Kruis, dochter van Achmea, heeft bij het ministerie van Volksgezondheid aan de bel getrokken over de constructie waarbij cliënten zorg krijgen van familieleden in dienst van Maxima Zorg, zogenoemde 'cliëntgebonden medewerkers'.

Het lijkt op een pgb-constructie, alleen zijn daar tal van waarborgen om misbruik te voorkomen. Volgens een woordvoerster van de verzekeraar is het verschil met mantelzorg niet altijd duidelijk.

Ook zijn er zorgen over de betrokkenheid van de directeur van Maxima Zorg, Khalid el Otmani, bij diverse conflicten in de branche, deels uitgevochten in de rechtszaal. De Inspectie voor Gezondheidszorg werkt aan een rapport over Maxima Zorg.

Bedreigingen
Joost Nauta, de vrijwel geheel verlamde directeur van de middelgrote thuiszorgorganisatie Joost Zorgt, zegt te zijn bedreigd door zowel El Otmani als Mohamed Bendaoud. Bendaoud is directeur van Safa Zorg, dat ook 'cliëntgebonden medewerkers' heeft.

El Otmani en Bendaoud ontkennen de bedreigingen. El Otmani: "Hij heeft mij juist bedreigd. Als hij niet in een rolstoel zou zitten, zou hij mij erin geslagen hebben."

Bendaoud, mede-eigenaar van twee pizzeria's in Osdorp, zegt dat 'nagenoeg' al zijn personeel de vereiste diploma's heeft.

Safa Zorg staat op nummer één op een door de gemeente uitgevoerd onderzoek naar de prestaties van thuiszorgclubs. Op twee staat Maxima Zorg. De ranglijst is samengesteld op basis van vragen aan cliënten over hun verzorging.

Lees verder: Cowboypraktijken bij thuiszorgorganisatie Maxima Zorg [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden