'Spoedeisende hulp moet beter'

De spoedeisende hulp (SEH) in veel ziekenhuizen is niet in staat mensen met een levensbedreigende aandoening goed te helpen. Artsen pleiten voor een betere organisatie van de acute zorg in Nederland.

Emma van der Wateren
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Dat meldt Nieuwsuur vandaag. Volgens het programma ontbreekt het aan kwaliteitsnormen voor SEH's. Er zijn alleen minimumeisen, waar de inspectie toezicht op houdt. Hierdoor loopt de kwaliteit van de afdeling tussen verschillende ziekenhuizen sterk uiteen.

In Nieuwsuur vertelt Neurochirurg Wilco Peul van het LUMC dat veel mensen met een hersenbloeding eerst in een SEH in een ander ziekenhuis terechtkomen en van daaruit doorgestuurd moeten worden naar zijn ziekenhuis. Ze zijn daardoor lang onderweg, terwijl het juist belangrijk is om mensen zo snel mogelijk te helpen.

Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, stelt dat er in sommige ziekenhuizen sprake is van een schijnveiligheid. 'Het feit dat een ziekenhuis een spoedeisende hulp heeft en dat daar artsen rondlopen in witte jassen is op zichzelf niet voldoende.'

Volgens Wilna Wind, algemeen directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), is minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan zet om hier iets tegen te doen. Er moeten betere kwaliteitseisen komen, vindt Wind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden